Φασόλια, αρνί, χόρτα και κρασί – Αυτά έφαγε και ήπιε ο Ιησούς στο Μυστικό Δείπνο

ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ 1ου ΑΙΩΝΑ μ.Χ

Βραστά φασόλια, αρνί, ελιές, πικρά χόρτα, σάλτσα ψαριού, άζυμο ψωμί και αρωματικό κρασί ήταν πιθανότατα το μενού του Μυστικού Δείπνου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Οι δύο Ιταλοί αρχαιολόγοι που μελέτησαν την παλαιστινιακή κουζίνα, επικαλούνται στίχους της Βίβλου, εβραϊκά γραπτά, αρχαία ρωμαϊκά έργα και αρχαιολογικά δεδομένα που αναφέρονται στις διατροφικές συνήθειες στην Ιερουσαλήμ στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ.

Το φαγητό του Μυστικού Δείπνου δεν καταναλώθηκε από τους παρευρισκόμενους όπως φαίνεται σε πολλά θρησκευτικά έργα τέχνης που δείχνουν τους μαθητές γύρω από ένα ορθογώνιο τραπέζι, αλλά με τον Ιησού και τους αποστόλους του ξαπλωμένους σε μαξιλάρια δαπέδου, όπως έκαναν οι Ρωμαίοι εκείνη την εποχή.

«Η Βίβλος ασχολείται με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του εν λόγω δείπνου, αλλά δεν περιγράφει λεπτομερώς τι έφαγε ο Ιησούς και οι δώδεκα Απόστολοι», ανέφερε στο Discovery News, ο αρχαιολόγος Generoso Urciuoli.

Τα πιάτα, τα μπολ και τα βάζα ήταν πιθανόν φτιαγμένα από πέτρα. Απόδειξη αποτελούν τα ευρήματα του 1ο αιώνα μ.Χ. που βρέθηκαν σε πολλές περιοχές κοντά στην Ιερουσαλήμ και τη Γαλιλαία.

«Οι Εβραίοι χρησιμοποιούσαν λίθινα αγγεία για το λόγους υγιεινής» δήλωσε Urciuoli.

Υπήρχαν κανόνες όσον αφορά την θέση των επισκεπτών γύρω από το τραπέζι. Τα σημαντικότερα πρόσωπα καθόντουσαν στα δεξιά και στα αριστερά του βασικού επισκέπτη» συμπλήρωσε.

Οσον αφορά τον Ιούδα ο Urciuoli αναφέρει: «Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιούδας καθόταν πολύ κοντά στον Ιησού, ίσως και στα αριστερά του. Σύμφωνα με όσα λέγονται  βουτούσε το ψωμί στο πιάτο του Δασκάλου του. Επρόκειται για μια πρακτική σύμφωνα με την οποία οι παρευρισκόμενοι έπαιρναν τροφή από ένα κοινό μπολ», πρόσθεσε ο Urciuoli.

source

GLYFADA METROPOLITANS