Γλυφαδιώτες, φίλες και φίλοι, καλώς ήρθατε στη συγκέντρωσή μας.

Σας ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και δίνετε σήμερα το βροντερό «παρών» σας.

Η συγκλονιστική σας παρουσία εδώ δηλώνει την οριστική σας απόφαση να καθορίσετε τις εξελίξεις στο Δήμο, την απόφασή σας να εκλέξετε με την ψήφο σας Δημοτική Αρχή της Γλυφάδας τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, για ριζική αλλαγή και στήριξη της κοινωνίας που υποφέρει.

Σας καλωσορίζω σήμερα εδώ, στην κεντρική πλατεία της πόλης, που φέρει το όνομα μιας σπουδαίας Ελληνίδας με διεθνείς διακρίσεις ως κορυφαία χαράκτρια, μιας Μεσολογγίτισσας που έζησε πολλά χρόνια στην πόλη μας, που σμίλεψε την πέτρα και το ξύλο για να εκφράσει τους αγώνες και τη θέληση των ανθρώπων για ζωή.

Αυτή η πλατεία λοιπόν, αντί να είναι χώρος συνάθροισης των κατοίκων, χώρος πολιτισμού και πνευματικής ζωής, μετατρέπονταν κατά καιρούς από τον απερχόμενο Δήμαρχο, σε χώρο τοποθέτησης, συχνά επικίνδυνων κατασκευών. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, όπως πρόσφατα με το τραγικό γεγονός στο Ελληνικό. Εδώ λίγο πιο πέρα υπήρχε επι μήνες, αντίστοιχο παιχνίδι, μια ανάσα από μια λεωφόρο καρμανιόλα.

Τι κι αν φωνάζαμε εμείς, τι κι αν ζητούσαμε νόμιμες και ασφαλείς εγκαταστάσεις, τι κι αν καταψηφίζαμε. Ο απερχόμενος Δήμαρχος σημασία δεν έδινε.

Σας καλωσορίζω αγαπητοί φίλοι, εδώ δίπλα στην ακτή της πόλης, στην ακτή και συγκεκριμένα στο λιμάνι της αρχαίας Αιξωνής, που πρωτοπάτησε στην Ελλάδα ο Απόστολος Παύλος στα μέσα του 1ου μ.Χ. αιώνα. Κι όμως η παράλια οδός, αντί να ονομάζεται Αποστόλου Παύλου, τι ειρωνεία, ονομάζεται Διαδόχου Παύλου.

Την ακτή που η φύση όρισε μέρος της πόλης, αλλά τα κυβερνητικά σαίνια έστησαν την ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ για να την αποκόψουν και να την πουλήσουν για να οικοδομηθεί μέχρι και η θάλασσα μας. Στο Διοικητικό Συμβούλιο μάλιστα αυτής της εταιρείας διόρισαν σύμμαχό τους, τον απερχόμενο Δήμαρχο. Πήγαν περίπατο οι υποσχέσεις του για διεκδίκηση και αξιοποίηση της παραλίας και για τα 15 εκατ. € που είχε, τάχα μου, εξασφαλίσει. Τη διαχείρισή της δηλώνει ότι διεκδικεί και ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να λέει κουβέντα για το στημένο σκηνικό, όταν πίσω από την ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ είναι το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο δόθηκαν και οι μαρίνες προς εκποίηση.

Ε, λοιπόν, εμείς βροντοφωνάζουμε από εδώ:

Δεν πουλάμε κύριοι! Τα σχέδιά σας δεν θα περάσουν! Ήρθαμε εδώ αποφασισμένοι να αλλάξει πορεία ο Δήμος. Δεν είμαστε όλοι δεδομένοι. Θέλουμε η παραλία να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δήμου, να συνδεθεί με τη ζωή της πόλης, με ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, με χώρους αναψυχής, περιπάτου και πολιτισμού.

Εδώ δίπλα μας αγαπητοί φίλοι είναι και το Παλαιό Δημαρχείο, σήμα κατατεθέν της νεώτερης ιστορίας της πόλης, που αντί για χώρος πολιτισμού, όπως είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ο απερχόμενος Δήμαρχος το μετέτρεψε κυρίως σε γραφεία δικά του και τώρα τα έχει διπλά. Τι άλλο από δείγμα μέγιστης αλαζονείας και ματαιοδοξίας είναι αυτό;

Ε λοιπόν, αυτή η πόλη, με τη δική σας φωνή σήμερα δηλώνει πως δεν δέχεται τους Καίσαρες και τους νεολουδοβίκους. Δεν δέχεται να ασελγούν στο κορμί της απρόσκλητοι επιβήτορες και καριερίστες. Αυτή η πόλη, όπως απέβαλε τους προηγούμενους, είναι αποφασισμένη να αποβάλλει και τους νυν, μα προπαντός να αλλάξει σελίδα μια για πάντα.

Είμαστε σήμερα εδώ, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης. Ένα εμπορικό κέντρο που ήταν απ τα μεγαλύτερα της χώρας και τώρα μαραζώνει. Ένα εμπορικό κέντρο που κινδυνεύει να εξαφανιστεί αν προχωρήσουν τα σχέδια για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού με την κατασκευή των προβλεπόμενων πολυκαταστημάτων.

Μητροπολιτικό Πάρκο μας έταξαν και τώρα ξεπουλούν το φιλέτο της Μεσογείου έναντι 148 €/ τ.μ. και μάλιστα με δόσεις 15ετίας. Ο διεθνής διαγωνισμός κατέληξε στον εξής έναν, στον οποίο δίνονται κίνητρα, όπως το καζίνο, διευκολύνσεις και δεσμεύσεις του δημοσίου που επιπλέον θα επιβαρυνθεί πάνω από 2 δις € για τις μεταστεγάσεις υπηρεσιών, τα έργα υποδομής, τις εγκαταστάσεις που χάνονται κ.α. Εδώ κοντά μας προβλέπεται μια νέα πόλη 35.000 κατοίκων. Όσο για το πάρκο, 2.000 στρεμ. μόνο και χωρίς δέσμευση κατασκευής μέσα στη 15ετία της σύμβασης. Με την εμπειρία των επενδύσεων στην Ελλάδα, φαίνεται πως πάει στις καλένδες.

Εμείς αρνούμαστε να δεχτούμε τις αποτυχημένες πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα, τις πολιτικές του real estate και της αντιπαροχής, τις πολιτικές του χτίζουμε ότι ελεύθερο για τα κέρδη. Η Αθήνα πνίγεται, έχει ανάγκη από ανάσα γιατί είναι η τελευταία πόλη σε πράσινο στην Ευρώπη. Τα κέρδη δεν μπορούν να είναι πάνω από τη ζωή των ανθρώπων.

Διεκδικούμε να εφαρμοστεί η μελέτη του Πολυτεχνείου για Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου και χαμηλού κόστους, με αξιοποίηση των υπαρχόντων κτηρίων και εγκαταστάσεων για αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές χρήσεις και κάλυψη αναγκών όπως το Διαδημοτικό Κέντρο Διαχείρισης Απορριμμάτων και το Διαδημοτικό Νεκροταφείο.

Στηρίζουμε ένα ευρύτερο σχεδιασμό ανάπτυξης, με την αξιοποίηση του Παράκτιου Μετώπου, σε συνδυασμό με το Μητροπολιτικό Πάρκο. Χρειάζονται ευέλικτες πολιτικές ανάπλασης και ανάδειξης των φυσικών πλεονεκτημάτων, που είναι η θάλασσα, το απαράμιλλο τοπίο και οι αρχαιολογικοί θησαυροί. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένα προγράμματα πολιτιστικής και ψυχαγωγικής προσφοράς θα φέρουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με ντόπιους και ξένους τουρίστες και πραγματικές θέσεις εργασίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση βλέπουμε να αξιοποιηθούν οι μαρίνες και το Γκολφ, ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης και έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο. Είμαστε η μόνη δημοτική κίνηση που θέτουμε συγκεκριμένους άξονες. Οικονομική, Εμπορική, Τουριστική και Πολιτιστική ανάπτυξη.

Θέλουμε η Γλυφάδα να συνεχίσει να είναι τόπος αναζήτησης πρώτης κατοικίας, να έχει ποιοτική εμπορική ανάπτυξη, να γίνει προσοδοφόρος τουριστικός προορισμός, να αποκτήσει πολιτιστική ταυτότητα. Όλα αυτά προϋποθέτουν κατάλληλες υποδομές, προσβασιμότητα των  ΑμεΑ, επαρκείς συγκοινωνίες, αναβαθμισμένους κοινόχρηστους χώρους, οργανωμένη πόλη.

Ειδικότερα για το Γκολφ, που σήμερα έχει μετατραπεί σε επιχείρηση τσέπης με 814 χιλιάρικα προϋπολογισμό, όταν σε άλλες χώρες αντίστοιχου μεγέθους Γκολφ έχουν προϋπολογισμό 8 και 10 εκατ. €, δεν είναι δυνατόν να το στερούνται οι πολίτες και ταυτόχρονα να επιβαρύνει οικονομικά και το Δήμο. Ο απερχόμενος Δήμαρχος αναμετρήθηκε με την πρόκληση και απέτυχε παταγωδώς. Εμείς μπορούμε να πετύχουμε.

Για το εμπορικό κέντρο της πόλης προβλέπουμε εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και ζώνες χωρίς αυτοκίνητο, ελεγχόμενη στάθμευση, ποδηλατοδρόμους και προσβάσιμα πεζοδρόμια, δημοτική συγκοινωνία που να συνδέει συνοικίες με το κέντρο και το σταθμό του ΜΕΤΡΟ, ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων κ.α. Ακόμα διεκδικούμε την άμεση επέκταση του ΜΕΤΡΟ μέχρι την πόλη μας, με προοπτική να φτάσει μέχρι το αεροδρόμιο.

Η προωθούμενη κατασκευή υπογείων γκαράζ, από τον απερχόμενο Δήμαρχο, είναι μια μη βιώσιμη επένδυση που παραχωρεί δημόσιο χώρο σε εργολάβους, με δώρο την ελεγχόμενη στάθμευση, επιβαρύνει τον κυκλοφοριακό φόρτο και όλα αυτά για μια πολύ μικρή προσφορά θέσεων στάθμευσης.

Με την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, όπου επιδιώκουμε, μετά από διάλογο, να συμπεριληφθούν οι θέσεις μας, προβλέπουμε πολεοδομικές μελέτες, ώστε να τεθούν κανόνες, να μπει τέρμα στις ανεξέλεγκτες υπερκατασκευές, την υπερσυγκέντρωση οχλουσών χρήσεων, όπως τα BARS κ.α.

Είμαστε σήμερα εδώ στο κέντρο της πόλης, όπου περνάνε πολλοί νέοι τον ελεύθερο χρόνο τους, ερωτεύονται, διασκεδάζουν, συζητούν τις ανησυχίες τους, θυμώνουν, ονειρεύονται το μέλλον τους. Πώς να το ονειρευτούν όμως όταν το κλέβουν τα μνημόνια και οι κυβερνητικές πολιτικές. Πώς να ζήσουν, να χαρούν τα νιάτα τους, όταν σχεδόν δύο στους τρεις είναι χωρίς δουλειά, όταν αναγκάζονται να ξενιτευτούν.

Αλλά και αυτοί που βρίσκουν κάποια δουλειά, συνήθως δουλεύουν ανασφάλιστοι, με 300 και 400€ το μήνα, χωρίς δικαιώματα. Στον δημόσιο τομέα έρχονται οι ΜΚΟ και οι ΚΟΙΝΣΕΠ ως ενδιάμεσοι και μάλιστα επιδοτούμενοι μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τους «νοικιάζουν», τους ονομάζουν ωφελούμενους, με περιορισμένου χρόνου συμβάσεις, ελάχιστο μισθό και χωρίς τα όποια δικαιώματα των εργαζομένων έχουν απομείνει.

Πριν 6 με 7 χρόνια δημιουργήθηκε ένας νέος θεσμός, τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, με ελάχιστες αρμοδιότητες. Εκλέχθηκαν Διοικητικά Συμβούλια και από τότε το αρμόδιο Υπουργείο τα «ξέχασε». Αυτές είναι οι κυβερνήσεις της χώρας, όσο για τη Δημοτική Αρχή, κανένα ενδιαφέρον, θυμήθηκε μόνο, να βραβεύσει πριν λίγο καιρό τους επιτυχόντες στις σχολές, καθαρά προεκλογικά.

Κατά τα άλλα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την αδιάφορη νεολαία, τη μάστιγα των ναρκωτικών, την κατηγορούν για εξτρεμισμό ή λένε μεγάλα λόγια, δυστυχώς μόνο για κατανάλωση. Εμείς επιλέγουμε να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος. Επιμένουμε στη θέση μας για το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας δίπλα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τα δικά της προβλήματα, τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις και τις αντιδράσεις της. Προβλέπουμε ακόμα λέσχη νεολαίας, πολιτιστικούς θεσμούς και χώρους όπου να μπορεί να δημιουργεί.

Κρίσιμο ζήτημα, εκεί που θα κριθούμε όλοι, είναι να υπάρξει προοπτική στο μέγα ζήτημα της ανεργίας, της εξασφάλισης του δικαιώματος οι νέοι να εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία, να στηρίζονται ως νέοι επιχειρηματίες, να τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν τα φτερά τους. Καλό είναι ένα Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας και το Κέντρο επαγγελματικού Επαναπροσανατολισμού, καλά και τα Προγράμματα Κατάρτισης, το κυρίαρχο όμως είναι η δουλειά και προς αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε ν’ αλλάξει η πορεία της χώρας μας, να υπάρξει ανάπτυξη. Οι επενδύσεις με σωστό σχεδιασμό, τα έργα του Δήμου επίσης μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Η αλλαγή στο Δήμο μας, λέγαμε πάντα, θα έχει τη σφραγίδα της νεολαίας, αρκεί να γίνει δική της υπόθεση. Οι νέοι είναι οι καινοτόμοι κάθε εποχής, οι μεγάλες αλλαγές δεν την τρομάζουν, αντίθετα είναι οι δημιουργοί τους. Πιστεύουμε στη νέα γενιά και στις τεράστιες δυνατότητές της και την καλούμε να ενεργοποιηθεί αποφασιστικά και μαζί ν’ αλλάξουμε τα πράγματα.

Αγαπητοί Γλυφαδιώτες.

Ζούμε μια τραγική εμπειρία, που μόνο όσοι έζησαν τον πόλεμο μπορούν να πουν ότι υπήρξαν και χειρότερα. Η κοινωνία πλήττεται σκληρά, βάναυσα πολλές φορές και υποφέρει. Η κυβέρνηση σφυροκοπεί τους ασθενέστερους, τις μεσαίες οικογένειες. Η πολιτική της έχει δημιουργήσει στρατιές ανέργων και εκατομμύρια φτωχών. Οι τεράστιες περικοπές στο κοινωνικό κράτος έχουν πλήξει τις κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα. Εδώ δίπλα μας το ΙΚΑ, που μετατράπηκε σε ΕΟΠΥΥ και τώρα λέγεται ΠΕΔΥ, ήταν κλειστό για ένα διάστημα και τώρα λειτουργεί με τεράστια προβλήματα, σε χώρους και δυνατότητες παροχής πρωτοβάθμιας υγείας.

Πρώτη προτεραιότητά μας δεν μπορεί παρά να είναι η ολόπλευρη στήριξη της κοινωνίας. Αυτό είναι και το κεντρικό μας σύνθημα Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑ. Μια στήριξη πραγματική, με επαρκείς κοινωνικές δομές που δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τη λογική εντυπωσιασμού του απερχόμενου Δημάρχου, όπως «Μοιράσαμε το Πάσχα 60 τόνους τροφίμων σε 450 οικογένειες». Αν κάνουμε τη διαίρεση βγάζουμε ότι κάθε οικογένεια πήρε 135 κιλά. Ποιόν κοροϊδεύουν; Μήπως όμως είναι κοινωνική πολιτική το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μπουζουκιών για άπορους και ηλικιωμένους;

Δύο χρόνια καθυστέρησε να λειτουργήσει τις νέες κοινωνικές δομές (παντοπωλείο, φαρμακείο κλπ) μόνο και μόνο για να νοικιάσει, με φωτογραφικές διαδικασίες, τα καταστήματα του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη με 186.000€ ενοίκιο το χρόνο. Στα 12 χρόνια του συμβολαίου ο Δήμος θα πληρώσει 2,3 εκατ. €, ποσό επαρκές για να κατασκευάσει δικά του κτήρια. Στη διάρκεια της θητείας του επίσης δεν λειτούργησε ούτε ένας Παιδικός Σταθμός, όταν τα μισά σχεδόν παιδιά μένουν ακάλυπτα.

Εμείς προβλέπουμε γενική και ουσιαστική στροφή στις κοινωνικές ανάγκες, αναπροσαρμόζοντας τις δαπάνες, διεκδικώντας από την Κυβέρνηση κονδύλια και συνεργασία με την Περιφέρεια για αξιοποίηση των πηγών χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.

Δεσμευόμαστε να κάνουμε τα πάντα ώστε να διπλασιάσουμε τις δυνατότητες απορρόφησης παιδιών, με κατασκευή νέων κτηρίων ή ενοικίαση κατάλληλων χώρων. Απαιτούμε σ’ αυτούς τους ευαίσθητους τομείς να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Η λειτουργία Κέντρου Πρόληψης – Κοινωνικού Ιατρείου είναι επίσης κεντρικός μας στόχος, όπου θα προσφέρονται πρόληψη, συμβουλευτική υγείας, εμβολιασμοί, λειτουργία τακτικών ιατρείων.

Η Κοινωνική Υπηρεσία, τα ΚΑΠΗ, οι νέες κοινωνικές δομές (φαρμακείο, παντοπωλείο, συσσίτιο, φροντιστήριο κλπ) και ειδικά το σπουδαίο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», προβλέπουμε να αναβαθμιστούν και να στελεχωθούν κατάλληλα.

Βροντοφωνάζουμε για άλλη μια φορά. Κανένας συμπολίτης μας μόνος του χωρίς ένα πιάτο φαί, κανένα παιδί λιπόθυμο στο σχολείο, κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

Για μας είναι δείγμα πολιτισμού να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα χρώματος, φυλής, θρησκείας, ανεξάρτητα της όποιας αναπηρίας τους. Δεσμευόμαστε να φτιάξουμε μια πόλη που να εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρίες να κινούνται, να εργάζονται και να απολαμβάνουν τη ζωή ως θεμελιακό δικαίωμα. Σε συνεργασία με όμορους Δήμους επιδιώκουμε τη λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού, Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης και Κέντρο Ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ.

Η Γλυφάδα με τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ μπορεί και θα γίνει πόλη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Μεγάλες είναι οι τομές που προβλέπουμε στη διοίκηση του Δήμου, με κύριες στοχεύσεις να «σπάσουμε» το δημαρχοκεντρικό σύστημα, να αναδείξουμε το ρόλο των εργαζομένων, να αναβαθμίσουμε τα εκλεγμένα αντιπροσωπευτικά όργανα και να εξασφαλίσουμε τον έλεγχο και την αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών.

Προς την κατεύθυνση αυτή :

  • Το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που ο απερχόμενος Δήμαρχος έχει μετατρέψει σε όργανα νομιμοποίησης των αποφάσεών του, γίνονται, τα κυρίαρχα όργανα όλων των πολιτών με πλήρη ηλεκτρονική υποστήριξη.
  • Δίνουμε στους Αντιδημάρχους επιτελικό ρόλο και τους ορίζουμε, αλλά με βάση τους τομείς υλοποίησης του προγράμματός μας.
  • Καταργούμε τον γενικό Γραμματέα και καθιερώνουμε θέση Γενικού Διευθυντή.
  • Επιδιώκουμε εκλεγμένα συνοικιακά ή τοπικά συμβούλια και αποφασίζουμε μαζί με τους πολίτες σε κάθε γειτονιά ή με δημοψηφίσματα.
  • Ιδρύουμε δεύτερο Νομικό πρόσωπο για τον πολιτισμό και τη διοίκηση των αθλητικών χώρων και νομική υπηρεσία για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου.

Με τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ η Γλυφάδα μπορεί και θα γίνει πόλη της συλλογικότητας, του ελέγχου και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών.

«Αχίλλειος πτέρνα», όπου θα κριθεί η μάχη για να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, είναι οι οικονομικοί πόροι. Όταν στην Ευρώπη η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται κατά Μ.Ο. το 11% του ΑΕΠ, στη χώρα μας το ποσοστό αυτό έχει πέσει κάτω από το 2%. Ένα απ’ τα μεγάλα θύματα των μνημονιακών περικοπών είναι οι Δήμοι, όπου το ποσοστό μείωσης των κρατικών πόρων ξεπέρασε το 60%.

Κονταροχτυπιούνται οι κυβερνητικοί υποψήφιοι για το ΕΣΠΑ, 18 εκατ. € λέει ότι απορρόφησε ο απερχόμενος Δήμαρχος, «λίγα πήρες» του λέει ο υποψήφιος της ΝΔ, «το Μαρούσι πήρε 90 εκατ.€ και το Καρπενήσι είναι πρώτο». Καμία σχέση με την αλήθεια όλα αυτά. Από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Δήμος Γλυφάδας απορρόφησε 1,25 εκατ.€, το Μαρούσι 5,9 εκατ. € και το Καρπενήσι είναι στις μεσαίες θέσεις απορρόφησης. Ο Μ.Ο. όλων των Δήμων είναι 4,1 εκατ. € και όχι 100 και 120 που λέει ο κ. Παπανικολάου.

Εμείς βεβαίως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, έχουμε τα κατάλληλα στελέχη και με την ειδική υπηρεσία που προβλέπουμε να δημιουργήσουμε, είμαστε βέβαιοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πραγματική μάχη δεσμευόμαστε να δώσουμε για να εξασφαλίσουμε τα έσοδα του Δήμου και να τα αυξήσουμε, όπως πολύ συγκεκριμένα προβλέπουμε στοΠρόγραμμά μας, κατά 25 -30 εκατ.  μέσα στην πενταετία.

Κεντρική μας δέσμευση είναι η μείωση των τελών καθαριότητας κατά 20%. Δεν είναι προεκλογική εξαγγελία, αλλά μια θέση που παλεύουμε από το 2012, γιατί τα τέλη είναι ανταποδοτικά και το κόστος, κυρίως το εργατικό, έχει μειωθεί κατά πολύ.

Η Γλυφάδα με τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ μπορεί και θα γίνει πόλη της χρηστής διαχείρισης, του σεβασμού στο δημόσιο χρήμα και της διαφάνειας.

Αγαπητοί φίλοι

Ανέφερα ήδη αρκετά από το Δημοτικό μας Πρόγραμμα που το έχετε στα χέρια σας και είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πόλη μας, την λύση των προβλημάτων της και την πορεία ανάπτυξής της.

Μέσα σ’ αυτό περιλαμβάνονται οι θέσεις και οι προτάσεις μας, κυρίως όμως ο σχεδιασμός μας για το πώς βλέπουμε την ανάπτυξη της πόλης μας, πως θα διοικήσουμε το Δήμο και θα εξασφαλίσουμε τις οικονομικές του δυνατότητες, ποια είναι η κοινωνική μας πολιτική, τι προβλέπουμε να κάνουμε για την Παιδεία, τις σχολικές υποδομές, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, την καθαριότητα, τους κοινόχρηστους χώρους, την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, την προστασία του βουνού, τα έργα οδοποιίας, τα πεζοδρόμια, πως θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα του νεκροταφείου και πολλά άλλα.

Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν σε μια ομιλία να συμπεριληφθούν όλα. Πριν κλείσω θέλω να σταθώ στην πιο παραδοσιακή αρμοδιότητα των Δήμων, την καθαριότητα. Στον τομέα αυτό έχουν δρομολογήσει την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μεγαλοεργολάβους. Δημοπράτησαν την κατασκευή 4 εργοστασίων όπου προβλέπεται συμβατικά να πηγαίνουν όλα τα απορρίμματα για επεξεργασία για να παράγεται υλικό προς καύση.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Θάνατο της ανακύκλωσης, που δυστυχώς στην πόλη μας είναι μόνο στο 7,5%.

Εκτίναξη του κόστους διαχείρισης, άρα πολύ πιο ακριβά τέλη στις πλάτες των δημοτών.

Τοξική επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την καύση, αφού δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι μ’ αυτή την επιλογή, που δυστυχώς στηρίζουν οι δύο κυβερνητικοί υποψήφιοι.

Δεσμευόμαστε ότι η Γλυφάδα θα γίνει πόλη της ανακύκλωσης. Προβλέπουμε :

  • Διαλογή στην πηγή με ξεχωριστούς κάδους σε οργανωμένους σταθμούς κομποστοποίηση, επανάχρηση
  • Πράσινα σημεία για συγκέντρωση οικιακών συσκευών και περισυλλογή ογκοδών αντικειμένων.
  • Οργάνωση Δημοτικού Σταθμού Παραγωγής Οργανικού Λιπάσματος από μηχανική κομποστοποίηση.
  • Δημόσια Διαδημοτική Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων.
  • Εφαρμογή προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ειδικά στα σχολεία.

Επίσης προβλέπουμε νέο κανονισμό καθαριότητας, με σαφείς υποχρεώσεις Δήμου και Δημοτών, ειδικό κανονισμό τοποθέτησης των κάδων, υπογειοποίησή τους μόνο όπου είναι αναγκαίο, βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, συμπλήρωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, πλύσιμο των κάδων κάθε εβδομάδα, χωρισμό της πόλης σε τομείς και εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος περισυλλογής ογκωδών αντικειμένων, κανονισμό για τα κατοικίδια και μέτρα για τα αδέσποτα ζώα σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον πολιτισμό που μας αρμόζει.

Αγαπητοί φίλοι

Κατάντησε ανέκδοτο οι κυβερνητικοί υποψήφιοι να παριστάνουν τους ανεξάρτητους και υπερκομματικούς.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος είναι το πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ, φανατικός Βενιζελικός, που επι 18 χρόνια διοριζόταν σε θέσεις (στη διοίκηση) κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών με παχυλούς μισθούς. Το 2006 και το 2010, ως υποψήφιος, καυχιόταν για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, τώρα θέλει να το κρύψει σαν την στρουθοκάμηλο, αν και ποτέ δεν διαφοροποιήθηκε από τη μνημονιακή πολιτική.

Ο υποψήφιος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ήταν επι χρόνια Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και πέντε χρόνια Ευρωβουλευτής του κόμματος, τώρα λέει πως παραιτήθηκε, ενώ έληξε η θητεία του λόγω Ευρωεκλογών. Υποψήφιο Δήμαρχο τον «έχρησαν» 7 Υπουργοί και Βουλευτές του κόμματος, χωρίς καμιά δημοκρατική διαδικασία.

Όσο και αν υποκρίνονται επομένως, δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανένα. Είναι οι δύο πόλοι που εκπροσωπούν την κυβέρνηση και όχι ανεξάρτητοι. Όποιος και να εκλεγεί θα εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική και θα υπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα που καραδοκούν για τα φιλέτα της πόλης. Παραλία, μαρίνες, Γκολφ, βουνό κ.α.

Στις γραμμές τους είναι ενταγμένοι όλοι οι πρώην Δήμαρχοι μετά το 2000 και οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι που έπαιξαν πρώτο ρόλο στην κακοδιοίκηση του Δήμου και πολλοί απ’ αυτούς διώκονται ποινικά για κακουργήματα.

Τα κόμματα που υπηρέτησαν και υπηρετούν και οι ίδιοι ευθύνονται για το γονάτισμα της κοινωνίας, την ανεργία, τη φτώχεια, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την καταβαράθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη διάλυση υπηρεσιών της και τη μετατροπή της σε παράρτημα του κράτους.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ :

Διώκεται ποινικά ή πειθαρχικά: Σε βαθμό κακουργήματος για την αγορά των οικοπέδων Καρβελά, για δωροδοκία κατά την εκλογή στο Β’ γύρο των Δημοτικών εκλογών του 2010, για την καταπάτηση του βουνού, για την φωτογραφική ενοικίαση των καταστημάτων Μυστρά και Επιδαύρου, για το μπάζωμα της θάλασσας.

Ζημίωσε ή επιβάρυνε το Δήμο: 3 εκατ. € από την αγορά των γνωστών οικοπέδων, πάνω από 1,5 εκατ. € από τις ζημιογόνες Δημοτικές Επιχειρήσεις, 1,5 εκατ. € γιατί δεν εισέπραξε τα δικαιώματα του Δήμου από 400 διαφημιστικά πλαίσια και τέλη διαφήμισης και πολλά εκατομμύρια από τις κατατμήσεις και απ’ ευθείας αναθέσεις, τη μη οργανωμένη είσπραξη τελών από καταλήψεις, ΚΟΚ, κλπ, ενώ παρουσιάζει ως αποθεματικό και δείγμα καλής διαχείρισης ένα υπόλοιπο ύψους 12,6 εκατ. €, που το βρήκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει για το καλό της πόλης.

Παρουσιάζει σε φυλλάδια έργα που δεν έχουν γίνει, όπως παιδότοπο και πάρκο στα οικόπεδα Καρβελά, όπου όποιος περάσει θα δει ότι είναι χωράφια με ταμπέλες κάποιων σχεδίων. Καταπάτησε το βουνό με το πρόσχημα του νεκροταφείου και ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η έκταση δεν είναι δημόσια και δασική. Δεν ενήργησε για να χτιστούν τα 3ο Λύκειο και 7ο Γυμνάσιο, ούτε για το χαρακτηρισμό ως σχολικού χώρου του 2ου Λυκείου, που δυστυχώς παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ και πολλά άλλα. Παρουσιάζει έργα του ΟΣΚ και της Περιφέρειας ως δικά του, αν εξαιρεθούν όμως αυτά και οι δωρεές, δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα μεγάλο έργο στην πόλη.

Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας:

Προβάλλει ότι γεννήθηκε και ζει στη Γλυφάδα σαν ένα από τα επιχειρήματά του για να τον ψηφίσει ο κόσμος, χωρίς να έχει καμία συμμετοχή ή προσφορά στα κοινά της πόλης.

Παρουσιάζεται ως ειδικός του ΕΣΠΑ, ενώ απ’ όσα λέει είναι προφανές ότι δεν γνωρίζει, λέει ανακρίβειες και προσπαθεί να δημιουργήσει πλασματικές εντυπώσεις επειδή η οικονομική συγκυρία ευνοεί και η ανάγκη για την εξεύρεση χρημάτων είναι μεγάλη.

Καλύπτει την κυβέρνηση και αποφεύγει να κάνει έστω κάποια κριτική για τις τεράστιες ευθύνες της στην ύπαρξη των προβλημάτων που ισχυρίζεται ότι θα λύσει. Συμφωνεί με την εκποίηση της παραλίας και του αεροδρομίου και ισχυρίζεται ότι μπορεί να δεσμεύσει την εταιρεία για θέσεις εργασίας σε εργαζόμενους της πόλης, όταν αυτό, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού δικαίου, δεν γίνεται.

Δεν γνωρίζει τα προβλήματα κι’ αυτό επιβεβαιώνεται από τις ομιλίες του, από το αόριστο ερωτηματολόγιο που κυκλοφόρησε μόνο για εντυπώσεις και από τη θέση του ότι η Πολεμική Αεροπορία παραχώρησε χώρο για νεκροταφείο. Η αλήθεια είναι ότι ενώ ζητούσαμε άλλο χώρο στη Β’ ζώνη, παραχωρήθηκε στην ΚΕΔ μια έκταση μισό χιλιόμετρο μέσα στην Α’ ζώνη για να δοθεί στο Δήμο, εφόσον αυτός εξασφαλίσει αδειοδοτήσεις, που από το Σύνταγμα και ισχύον νομικό πλαίσιο δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν.

Μπορούν λοιπόν αυτοί οι υποψήφιοι να είναι λύση για την πόλη;

Ένα είναι επομένως το δίλλημα των δημοτικών εκλογών:

Η με την Αθηνά Λυγνού και τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για να αρχίσει η αντιστροφή της σημερινής πορείας, για χρηστή και δημοκρατική διοίκηση, για πρόταξη των αναγκών της κοινωνίας και ριζική αλλαγή στο Δήμο μας.

Η με τους κυβερνητικούς υποψηφίους ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, που τώρα υποκρίνονται τους ανεξάρτητους, ενώ εκφράζουν την πιο βαθιά κομματικοκρατία, για συνέχιση της σημερινής πορείας που οδηγεί στα χειρότερα και την όξυνση των προβλημάτων.

Ποια λοιπόν είναι η λύση για την πόλη, για μας που δίνουμε εδώ βροντερό παρών;

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΛΥΓΝΟΥ!

Γιατί είμαστε βγαλμένοι μέσα από τα σπλάχνα της πόλης που επι 10 χρόνια, σαν δημοτική κίνηση, δίνουμε μάχες, υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον, αν και Τρίτη δύναμη σηκώσαμε το βάρος της αντιπολίτευσης.

Γιατί έχουμε επιστημονικά επεξεργασμένο πρόγραμμα, βγαλμένο μέσα από τις εμπειρίες μας, την μακροχρόνια συμμετοχή σας στα κοινά, στα κινήματα και τους μαζικούς φορείς, που το επεξεργάστηκαν δεκάδες άνθρωποι μέσα από ένα διαρκή και όχι προεκλογικό διάλογο με τους πολίτες. Ένα πρόγραμμα που έχει αρχή, μέση και τέλος και είναι μια συνολική πρόταση για την πόλη.

Γιατί είμαστε δοκιμασμένοι στα δύσκολα, χωρίς να υποχωρούμε, αυτά που λέμε τα εννοούμε, έχουμε κάνει πράξη στις γραμμές μας τη δημοκρατία και μπορούμε να την κάνουμε πράξη και στο Δήμο.

Γιατί τα στελέχη μας είναι άνθρωποι αγωνιστές, πετυχημένοι στη δουλειά τους, επιστήμονες με επάρκεια, επαγγελματίες, εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς, άνεργοι, συνταξιούχοι με τεράστιες εμπειρίες, νέοι με δυναμισμό και θέληση, γυναίκες με σπουδαία προσφορά. Όλοι είμαστε μάχιμοι, με πολλά χρόνια προσφοράς στα κοινά. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΦΘΑΡΤΟ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟ ΣΤΕΛΕΧΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ που αξίζει να το εμπιστευθούν όλοι.

Γιατί είμαστε η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΥΝΑΜΗ από τη μέρα της ίδρυσής μας, με δημοκρατική λειτουργία, κατοχυρωμένη στο καταστατικό μας. Στις γραμμές μας συμμετέχουν:

♦ Πρώην μέλη και στελέχη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

♦  Μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

♦  Η ΔΗΜΑΡ.

♦  Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

♦  Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ.

♦  Και φυσικά είναι μαζί μας εκατοντάδες ανένταχτοι πολίτες που βρήκαν σε εμάς τον ιδανικότερο τρόπο ενεργοποίησής τους στα κοινά.

Αγαπητοί φίλοι.

Έχουν μείνει εννέα ημέρες μέχρι τις εκλογές.

Τα μηνύματα είναι παραπάνω από αισιόδοξα, χρειάζεται όμως ακόμα πολύ δουλειά. Φτάνουμε στην πηγή, πρέπει να πιούμε και νερό.!

Δεν πρέπει να πάει ούτε ένα λεπτό χαμένο!

Όλοι μας να μεταφέρουμε παντού το μήνυμα της ελπίδας και της ανάγκης για ριζική αλλαγή. Πολλές φορές οι Γλυφαδιώτες ψήφισαν αλλαγή, ψήφισαν να φύγει ο αποτυχημένος Δήμαρχος, επιλέγοντας όμως ως αντικαταστάτη άλλο εκπρόσωπο του γνωστού δικομματισμού.  ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.

Κανένας συνδημότης μας αδιάφορος, κανένας να μην απέχει.

Η αποχή δεν είναι λύση, δεν τιμωρεί κανένα, δεν αλλάζει τίποτα. Αντίθετα, αφήνει χώρο στους κυβερνητικούς υποψήφιους να διαιωνίζουν την εξουσία τους. Η αποχή βλάπτει την πόλη, μας βλάπτει όλους.

Η ψήφος στους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ και την ΑΘΗΝΑ ΛΥΓΝΟΥ είναι τριπλά χρήσιμη:

Πρώτον γιατί εκφράζουμε την αντίδραση και αντίστασή μας στις εφαρμοζόμενες πολιτικές των μνημονίων.

Δεύτερον γιατί αναδεικνύουμε στη Δημοτική Αρχή μια δύναμη ικανή να διοικήσει, να λύσει προβλήματα και να ενεργοποιήσει τους πολίτες.

Τρίτον γιατί η είσοδός μας στο δεύτερο γύρο είναι Ο ΜΟΝΟΣ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για να μην εκλεγεί κυβερνητικός Δήμαρχος.

Για αυτό στις 18 Μαΐου ψηφίζουμε

ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΛΥΓΝΟΥ