Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος Λοράνδου Α. Αριάδνη

 

 

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, στον τοίχο πάνω τώρα, Ποια είναι η ομορφότερη σε ολόκληρη τη χώρα;”

Ο καθρέφτης απαντούσε: “Βασίλισσα μου, εσύ είσαι η ομορφότερη στη χώρα“.

 

Ενας καθρέφτης, ένας φυσιογνωμιστής, δεν αρκεί για να συλλάβει τον χαρακτήρα ενός προσώπου. Αυτό που είναι κρυμμένο πίσω από κάθε πρόσωπο δεν είναι μετρήσιμο, ούτε ορατό, παρά μόνο η τρωτότητα του. Αυτή η τρωτότητα του προσώπου, κρύβεται ή φυλακίζεται μέσα από τον στολισμό, το μασκάρεμα και άλλες μεθόδους. Κανένα από αυτά τα μέσα δεν θα μας βοηθήσει να αποδεχτούμε το πρόσωπο μας, παρά μόνο η αποδοχή ότι αυτό που βλέπουμε κάθε μέρα, είναι δικό μας και τρωτό. Το πρόσωπο του καθενός αποτελεί μια ιερή δύναμη, με όλη την έννοια του μυστηρίου και εκεί βρίσκεται η τόλμη του. Τολμά να μας δοθεί και να μας προσφερθεί ώστε να μας βοηθήσει να βγούμε από τον εαυτό μας και να φανεί η ψυχή μας. Τολμά να αποτυπώσει και να φτιάξει οποιαδήποτε εικόνα περνά ως ταινία από μπροστά μας. Τολμά να αποτυπώσει σε αυτό την ψυχή μας και σε ποια κατάσταση βρίσκεται κάθε στιγμή. Αυτές οι δύο δυνάμεις, εικόνα και ψυχή, συνθέτουν τις εκφράσεις του προσώπου μας και παράλληλα τον χαρακτήρα μας. Αυτή του η τόλμη, τολμά να αποκαλύπτεται, όσο τρωτό κι αν είναι, διότι μόνο έτσι θα μπορεί να συγκρίνεται και να αφομοιώνει την πραγματικότητα των άλλων προσώπων. Παρόλα αυτά προτιμάμε να θάβουμε αυτή του την τόλμη με διάφορες μηχανορραφίες.

Όσο κι αν προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την τελειότητα του προσώπου μας, εκείνο έχει μυς, οι οποίοι σύντομα θα κινήσουν τις εκφράσεις των συναισθημάτων μας και τότε αυτή η τελειότητα θα πάψει να υφίσταται, διότι έτσι προστάζει η φύση. Η Βασίλισσα προσπαθούσε απεγνωσμένα να μην αποτυπώνει την αδύναμη ψυχή στο πρόσωπο της, όμως στο τέλος αυτό το ψεύτικο πρόσωπο «προσωπείο» δεν άντεξε και φανέρωσε την πραγματική του ανάγκη.

Η αληθινή μας ταυτότητα δεν είναι πλαστικοποιημένη, ούτε κρυμμένη, αντιθέτως, είναι στην ψυχή και αποτυπώνεται κάθε στιγμή στο πρόσωπό μας. Αν το αληθινό είναι τρωτό, που αλήθεια είναι, τότε, Επιλέγω αυτό!

 

 

Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες.

Glyfada Metropolitans Logo

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία