Κολύμπι: Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία 

Μάς ενημερώνει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος, Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης.

ΑθανασόπουλοςΙσως η καλύτερη αερόβια γυμναστική που βελτιώνει την ευλυγισία, καίει θερμίδες και κάνει καλό σε διάφορες παθήσεις. Για ποιους λόγους πρέπει να αρχίσετε κολύμβηση άμεσα!

 

Είναι από τις καλύτερες αερόβιες ασκήσεις

Το κολύμπι δεν είναι μόνο διασκεδαστικό αλλά και καλή αερόβια άσκηση. Τώρα που ο καιρός είναι ζεστός, είναι η τέλεια στιγμή για κολύμπι.

Οποιοσδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να αρχίσει κολύμπι για να βελτιώσει τη γενική του υγεία. Το κολύμπι είναι καλή άσκηση χαμηλής έντασης για όλο το σώμα σε ανθρώπους με αρθρίτιδα, μυοσκελετικούς περιορισμούς ή περιορισμούς λόγω βάρους. Επειδή είναι χαμηλής έντασης μπορεί να πραγματοποιηθεί από ανθρώπους κάθε βάρους, ηλικίας ή σωματικής ικανότητας.

Το κολύμπι είναι αντιγηραντικό

Ενδεχομένως δεν βοηθά με τις ρυτίδες ή τις γραμμές γέλιου αλλά το κολύμπι φάνηκε πως μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά σχεδόν 50%.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αμερική οι κολυμβητές έχουν το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Η έρευνα τελείωσε σε 32 χρόνια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 40.000 άντρες 20-90 ετών και ανακάλυψαν ότι όσοι κολυμπούσαν είχαν 50% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όσους έτρεχαν, περπατούσαν ή δεν ασκούνταν.

Ευλυγισία

Το νερό είναι ένα από τα καλύτερα μέσα για να αυξήσουμε την ευλυγισία μας. Αρκετοί Φυσιοθεραπευτές συνιστούν το κολύμπι όχι μόνο για να αυξηθεί η ακτίνα κίνησης αλλά για να αυξηθεί η σωματική δραστηριότητα χωρίς να προκληθεί πίεση στις αρθρώσεις.

Βελτίωση του άσθματος

Το κολύμπι, όπως πολλές άλλες αερόβιες ασκήσεις, αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων. Αυτό πιέζει το σώμα να δουλεύει περισσότερο. Καθώς το νερό είναι πιο πυκνό από τον αέρα οι πνεύμονες χρειάζεται να εργάζονται πιο σκληρά για να προσφέρουν αρκετό οξυγόνο στο αίμα, δίνοντας στους πνεύμονες καλή άσκηση και μειώνοντας τα συμπτώματα άσθματος.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Με την τακτική άσκηση μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης. Η αερόβια κίνηση και η άσκηση με αντιστάσεις είναι οι μόνες ή σε συνδυασμό που βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη.

Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Η άσκηση στο νερό βελτιώνει την ψυχική υγεία και  βελτιώνει τη διάθεση στους άντρες και στις γυναίκες. Σε ανθρώπους με ινομυαλγία μπορεί να μειώσει το άγχος και οι θεραπευτικές ασκήσεις στο ζεστό νερό μπορούν να μειώσουν την κατάθλιψη. Η άσκηση στο νερό μπορεί να βελτιώσει την υγεία των εγκύων. Άνθρωποι με διαβήτη  έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Επομένως, η διατήρηση της καρδιακής υγείας και του βάρους είναι σημαντικοί παράγοντες στη νόσο.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το κολύμπι για τουλάχιστον μια ώρα μπορεί να κάψει 500 θερμίδες. Με αυτό δουλεύουν όλα τα μέρη και οι μύες του σώματος χωρίς να δημιουργείται πίεση στον οργανισμό. Μπορείτε να κολυμπάτε σχεδόν κάθε μέρα χωρίς να κινδυνεύετε από τραυματισμό.

Προσοχή  όμως δεν χρειάζονται υπερβολές. Ο λόγος είναι ότι αν οι οπίσθιοι μύες με την ανεξέλεγκτη εκγύμναση φτάσουν σε υπερτονικότητα τότε, χωρίς να το καταλάβουμε, κάνουμε μεγάλο κακό στην Ορθοστατική του σώματος μας. Αν η παραμόρφωση είναι μεγάλη το σώμα από μόνο του δημιουργεί αναλγητικά τόξα στην σπονδυλική στήλη με επακόλουθο προβλήματα στην οσφυϊκή μοίρα και στον αυχένα. (βλ. περισσότερα  www.physiotherapy-center.gr).

Είναι καλό για τις εγκύους

Η άσκηση στην εγκυμοσύνη δεν είναι καλή μόνο για την έγκυο αλλά και για το έμβρυο. Οι ασκήσεις στο νερό δεν πιέζουν, η υπερθέρμανση δεν είναι πιθανή και το κολύμπι με το πρόσωπο προς τα κάτω προάγει την κατάλληλη ροή αίματος στη μήτρα αλλά εγώ θα συμβούλευα στις εγκύους να πηγαίνουν σε πισίνες που έχουν νερό με όζον.

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

 

 

follow us on twitter