Μυστήριο: Εξαφανίστηκε ο μαύρος Μάγος από τη Φάτνη της Ομόνοιας!

Συνεργεία του δήμου Αθηναίων χθες το πρωί σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα… πνεύματα και να περιορίσουν την κατακραυγή για το μίζερο σκηνικό που έχει στηθεί στην Ομόνοια από την περασμένη εβδομάδα όταν «ξεφύτρωσε» καταμεσής της πλατείας η άχαρη φάτνη και οι πλαστικές φιγούρες δημιουργώντας ένα σκηνικό που παρέπεμπε σε προηγούμενες δεκαετίες, φύτεψαν ενδιάμεσα εκατοντάδες φυτά. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή δεν ήταν η μόνη αλλαγή που έκαναν.

Στις πρώτες φωτογραφίες από την φάτνη στην Ομόνοια που δημοσίευσε το iefimerida.gr το πρωί της Παρασκευής φαινόταν ξεκάθαρα η πλαστική φιγούρα του μελαμψού μάγου, ο οποίος όμως… εξαφανίστηκε ή μάλλον αντικαταστάθηκε (για άγνωστους λόγους) με έναν λευκό μάγο.

Σημειώνεται ότι στις απεικονίσεις των Μάγων, ο Γκασπάρ, εμφανίζεται να είναι πάντα ο γεροντότερος και σχεδόν πάντοτε με γενειάδα, ο Μελχιόρ, απεικονίζεται πάντα νέος και χωρίς γενειάδα και ο Βαλτάσαρ απεικονίζεται πάντα πολύ μελαχρινός ή μαύρος. Μάλιστα, το να αναπαριστάται ως μελαμψός ο ένας από τους τρεις Μάγους είναι κάτι που άρχισε στο τέλος του 14ου αιώνα και γενικεύτηκε κατά τον 16ο αιώνα.

O μαύρος Μάγος που υπήρχε στην Ομόνοια μέχρι χθες:

Φάτνη

 

Ο μάγος που τον αντικατέστησε:

Φάτνη


 

Αυτή η φάτνη «στολίζει» την Ομόνοια από την Παρασκευή! -Θλίψη και ασχήμια:

Τα τέσσερα αστέρια που άναψαν πέρυσι στην πλατεία Ομονοίας μπροστά από την λέξη ΑΘΗΝΑ, δημιουργώντας ένα σκηνικό γιορτής λιτό και συμβολικό, αποσύρθηκαν και από την Παρασκευή το πρωί μια φάτνη βγαλμένη από τα βάθη των δεκαετιών εγκαταστάθηκε στην πλατεία. Που δείχνει πιο θλιμμένη και θλιβερή από ποτέ.

Πλαστικές φιγούρες μάγων, καμήλες, προβατάκια, φοίνικες, κάτι εξαϋλωμένοι άγγελοι, μια φάτνη, χώμα, πριονίδι, ερημιά, ασχήμια. Το σοκ του πρωινού οδηγού ή διαβάτη υπό τη βροχή δεν είναι μικρό και δεν είναι ευχάριστο. Αναζητώντας την ομορφιά σε μια πόλη με πλούτο και εικόνες που μπορεί να σε κάνει να σαστίσεις, έρχεσαι αντιμέτωπος με μια φάτνη πλαστική. Με την ερημιά που ζούμε…

Παρατηρώντας προσεκτικότερα, μπορείς να διαπιστώσεις, ή καλύτερα να θυμηθείς, πως μοιάζει -ίσως θα υπάρχουν και ίδιες φιγούρες- με τη φάτνη που είχε τοποθετηθεί στην Ομόνοια τα Χριστούγεννα του 2011, προκαλώντας τότε ένα κύμα αρνητικών και ειρωνικών σχολίων στα social media. Αν αναλογιστεί κανείς πως τα αστέρια με την επιγραφή «Αθήνα» πέρυσι είχαν προκαλέσει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή πολλά θετικά σχόλια και χιλιάδες φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρωτιέσαι τι μπορεί να άλλαξε στο γούστο και στη «ματιά» της δημοτικής αρχής στην πόλη.

Ομόνοια
Η φάτνη της Ομόνοιας από την Παρασκευή …

source: Αυτή η φάτνη «στολίζει» την Ομόνοια από την Παρασκευή! -Θλίψη και ασχήμια [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/182443/ayti-i-fatni-stolizei-tin-omonoia-apo-tin-paraskeyi-thlipsi-kai-ashimia-eikones#ixzz3M3aYtOCo