ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ: Κόκκορας με δεντρολίβανο και πορτοκάλι
|| H chef σήμερα προτείνει μια απολαυστική παραδοσιακή Μανιάτικη συνταγή ||
Υλικά για 4-6 άτομα
-
1 κόκκορας περίπου 1500 γρ
-
4-5 κ σ ελαιόλαδο
-
χυμό 3 πορτοκαλιών
-
αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη
-
πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες (αν θέλετε)
-
2 κλαράκια δεντρολίβανο
-
λίγο κόλιαντρο
Τρόπος παρασκευής
-
Σε πήλινη βαθειά γάστρα βάζουμε τον κόκκορα, που έχουμε πλύνει και καψαλίσει καλά. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τον χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τον κόκκορα.
-
Αλατοπιπερώνουμε καλά και στο εσωτερικό του, πασπαλίζουμε με ρίγανη και τοποθετούμε τριγύρω τις πατάτες.
-
Βάζουμε στα πλαϊνά του κόκκορα τα κλαράκια του δεντρολίβανου και τον κόλιαντρο. Ψήνουμε τον κόκκορα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο πάνω κάτω για 2 1/2 περίπου ώρες. Κάθε τόσο, ανοίγουμε τη γάστρα και γυρίζουμε τον κόκκορα, να ψηθεί καλά απ’ όλες τις πλευρές.
-
Τρυπάμε με πιρούνι να δούμε αν είναι έτοιμος και βγάζουμε από το φούρνο.
Σερβίρουμε τον κόκκορα ζεστό, όπως είναι στην πήλινη γάστρα ή σε πιατέλα και συνοδεύουμε με σαλάτα Μανιάτικη, με φέτες πορτοκάλι, βραστές
πατάτες, κρεμμύδι και πράσινες εληές. Την περιχύνουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμόνι.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!
Ευχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.
Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas Bay Bungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.

Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.