Αποσπάσματα από την χτεσινή ενημέρωση, στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά:

 

Xardalias-enimerosiΝ. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: “Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν σταθερά να βελτιώνονται. Γεγονός που σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα εμβολιασμού που προχωρά, δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων. Γιατί οι δείκτες, τα δεδομένα είναι αυτά που μας υποδεικνύουν πότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα με ασφάλεια και πότε πρέπει να περιμένουμε.

Η μείωση, λοιπόν, του ιικού φορτίου που απεικονίζεται στους δείκτες που ακολουθούμε καθημερινά, επιτρέπει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, όπως διευκρίνισα και την Τετάρτη, νέα βήματα για την ανάκτηση της ελευθερίας μας. Βήματα που γίνονται σταδιακά, προσεκτικά και ως αποτέλεσμα υγειονομικών δεικτών και μόνο, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 6 το πρωί, μετά από τις σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

    • Ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.
    • Θα επιτρέπεται μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση δε καταστρατήγησης του μέτρου, είτε της μουσικής είτε του ωραρίου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο δηλαδή 15 ημερών, σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
    • Επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές, που έχουν δυο ελεύθερες διόδους για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη είσοδος και έξοδος των πελατών.
    • Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50%, σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θεατές, σε 70% έως 5.000 θέσεων, 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν το θέατρο είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα.

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 6 το πρωί:

– Επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Α.Ε.Ι.

– Επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία για όλους τους μαθητές, πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων προστασίας και υποχρέωση διεξαγωγής rapid test ή self-test μια φορά την εβδομάδα για όλους τους συμμετέχοντες, και για τους εκπαιδευτικούς δηλαδή και για τους μαθητές.

– Επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

Επίσης, από την Τρίτη 15 Ιουνίου:

– Επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού, με την τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

– Από την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 15 Ιουνίου, στις λαϊκές αγορές πλέον η απόσταση εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης θα είναι 1 μέτρο.

Και στο σημείο αυτό, θα ήθελα να υπενθυμίσω κάποια μέτρα που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων που παραμένουν σταθερά. 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά στον κύριο χώρο του καταστήματος, απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και 2 μέτρα μεταξύ των πελατών κατά το χρόνο αναμονής στα ταμεία. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται εντός του καταστήματος. Και τη δυνατότητα προαιρετικά διευρυμένου ωραρίου από τις 07:00 το πρωί έως τις 22:30 το βράδυ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά στην επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν επιμέρους περιοχές της Πατρίδας μας.

Μικρή αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται στην Περιφερειακή Ενότητα Κω, η οποία σύμφωνα με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί, στο επίπεδο 3 του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας. Παράκληση στους κατοίκους του όμορφου νησιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τα επόμενα 24ωρα, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού στην ίδια την κοινότητα, ενώ σας διαβεβαιώνω ότι στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να στεγανοποιήσουμε αυτές τις μικρές συρροές, οι οποίες έχουν δημιουργήσει και τη συγκεκριμένη αύξηση.

Την ίδια στιγμή, το ιικό φορτίο δείχνει σημεία υπαναχώρησης ή σταθερότητας σε όλη τη χώρα και ειδικά σε 24 Περιφερειακές Ενότητες δείχνει σημαντική υποχώρηση, γεγονός το οποίο είναι ενθαρρυντικό.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρακάτω 16 Περιφερειακές Ενότητες, Βορείου Τομέα Αθηνών, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Αχαΐας, Ρεθύμνου, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Τήνου, Λέσβου, Κιλκίς, Ηρακλείου, Σύρου, Άνδρου και Καλύμνου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο, στο επίπεδο 2, δηλαδή, από το πορτοκαλί.

Και άλλες 8, οι Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας, Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ευρυτανίας, Θάσου, Λήμνου και Μήλου, πέφτουν επίσης επίπεδο και μεταφέρονται από το κίτρινο στο πράσινο επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο 1.

Όμως ας μην εφησυχάζουμε. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο ιός είναι εκεί έξω, είναι ανάμεσα μας και η σχετική καλή κατάσταση δεν αναιρεί την ανάγκη να παραμείνουμε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα.

Δεν έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία. Ακόμα και σήμερα καταγράφονται νέα κρούσματα. Συμπολίτες μας νοσηλεύονται και συνάνθρωποι μας χάνουν, δυστυχώς, την ζωή τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, έχουμε μάθει και πώς να αντιμετωπίζουμε τον ιό, πώς να προστατεύουμε εμάς αλλά και τους οικείους μας.

Για αυτό και συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το τείχος ανοσίας, ένα τείχος που χτίζουμε όλοι μαζί, ειδικά με την Επιχείρηση «Ελευθερία», με τον εμβολιασμό.

Σας ευχαριστώ.”