NA Σ’  ΑΓΑΠΑΣ…

 ||ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ||

Γράφει η Ελένη Δεναξά, Ψυχολόγος

Εκπαιδευόμενη στη συστημική Ψυχοθεραπεία

 

 

DENAKSAfeatNewΣε έναν κόσμο που το flirt αντικαταστάθηκε με likes …

Που η φιλία εκφράζεται με friend request…

Που η αξία μας κρίνεται από την εμφάνισή μας….

Που το facebook, μας ρωτάει συχνότερα  πώς νιώθουμε, απ’ ότι οι γύρω μας…

Που η ανθρώπινη επαφή είναι πολυτέλεια, γιατί τη θέση της έχει πάρει μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο…

Σε έναν τέτοιο κόσμο, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουμε ανάγκη το ΜΑΖΙ, καταλήγουμε να είμαστε ΜΟΝΟΙ…

 isagogika

Παρότι λοιπόν όλοι γύρω μας μιλούν για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αναρωτιέμαι: μήπως η κρίση στην τσέπη μας, είναι τελικά μικρότερη απ’  ότι στην ζωή μας, στις αξίες μας, στην προσωπικότητά μας;

 isagogika-end

Τα δεδομένα έγιναν ξαφνικά αβέβαια και η ασφάλεια, ανασφάλεια.

Καταλήξαμε να νιώθουμε ενοχές όταν κάνουμε σχέδια και προσαρμοστήκαμε να ζούμε το σήμερα, γιατί δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι από το αύριο.

Συνηθίσαμε να ζούμε σε μία καθημερινότητα, η οποία μοιάζει με ταινία που την έχουμε βάλει στο fast forward… και εμείς αντί να πατήσουμε το pause, κάνουμε μάταια αγώνα να την απολαύσουμε.

Η ανάγκη μας να είμαστε μέρος ενός συστήματος είναι τόσο έντονη, που μας καθιστά αδύναμους να αντισταθούμε στο διαφορετικό. Επιλέγουμε να οικειοποιούμαστε συνήθειες, τρόπο ζωής, πεποιθήσεις, και ότι άλλο είναι δυνατόν με απώτερο σκοπό να γίνουμε αποδεκτοί, νομίζοντας πως έτσι θα είμαστε ευτυχισμένοι. Είμαστε όμως;

Το ξέρω, πως το να είσαι διαφορετικός και να το στηρίζεις προκαλεί ενοχή. Θέλει δύναμη και πάθος. Αναρωτιέμαι όμως, τι είναι πιο δύσκολο; να αποδεχτείς τη μοναδικότητα σου ή να βρίσκεσαι διαρκώς σε έναν αγώνα δρόμου με απώτερο σκοπό να είσαι ίδιος με τους άλλους;

Είναι αλήθεια πως η πορεία της αυτογνωσίας είναι πολλές φορές μία επώδυνη διαδικασία. Αν τολμήσεις όμως να τη διανύσεις, θα δεις κι εσύ πόσο πιο όμορφο είναι να ζεις μέσα από σένα για σένα.

 

 

Θα δεις τι ανακούφιση προκαλεί να συνειδητοποιείς πως το τέλειο που κυνηγάς δεν υπάρχει.

Θα δεις πως είναι να βρίσκεις νόημα σε απλά πράγματα που βρίσκονται γύρω σου, χωρίς απαραίτητα να κοστίζουν ακριβά.

Θα δεις πόσο ευτυχισμένος θα νιώσεις όταν  στόχος σου θα γίνει να περνάς καλά εσύ για σένα, και όχι για τους άλλους.

Θα δεις πόσο ευγνώμων θα νιώθεις για τους ανθρώπους που θα έχεις την τύχη να γνωρίζεις από κοντά στην καθημερινότητα σου και όχι μέσα από φωτογραφίες του διαδικτύου και από αιτήματα φιλίας.

Θα δεις πως είναι να νιώθεις περήφανος  για καθετί καινούριο που κατακτάς με κόπο και όχι για το πόσα  likes πήρες σε κάθε σου ανάρτηση.

Με λίγα λόγια όταν σε αποδεχτείς θα δεις πως δεν γίνεται να συμβιβάζεσαι με πλασματικούς κόσμους, εξωτερικά πλούσια στολισμένους, μα εσωτερικά κενούς.

Δεν θα σε χωράνε πια αυτοί οι κόσμοι. Θα θέλεις τον δικό σου.

Ξέρεις γιατί;

Γιατί το puzzle του καθενός μας είναι μοναδικό. Και μόνο αν ψάξουμε μέσα μας θα βρούμε τα χαμένα κομμάτια, αλλιώς θα μείνει για πάντα ατελές.

Γι αυτό μην χάνεις χρόνο δυσανασχετώντας με τη ζωή που δεν σε έκανε όμορφο, πλούσιο, ψηλό και πετυχημένο, γιατί σε έκανε μοναδικό.

Και μπορεί το κλισέ “η ομορφιά είναι μέσα μας” να μοιάζει σε κάποιους αστείο, μήπως όμως δεν έχουν μπει στον κόπο να την ψάξουν;

Μην ξεχνάς λοιπόν…

Να σε αποδέχεσαι

Να σε φροντίζεις

Να σε σέβεσαι

 thavmastiko

Μην ξεχνάς…

Να σε αγαπάς

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΓια το Γλυφάδα metropolitans:

Ελένη Δεναξά, Ψυχολόγος

 

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκηπες και Νεράϊδες σε αμοιβαία αναζήτηση

Τα όρια προστατεύουν τα παιδιά, δεν τα καταστρέφουν!

 

Glyfada Metropolitans Logo