Μαίρη Παναγάκου: Χορτόπιτα Μανιάτικη χωρίς φύλλο, με φέτα

Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, νέες συνταγές από την chef Μαίρη Παναγάκου.

 

Υλικά

2 κιλά διάφορα τσιγαριστά χόρτα (λάπαθα, σέσκουλα, σπανάκι, καυκαλήθρες, κρεμμυδάκια, αγριόπρασα, άνηθος, μάραθο)
1 φλ τσ ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον
2 φλ τσ φέτα μαλακιά
1 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι και λευκό πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

1. Πλένετε και στραγγίζετε πολύ καλά τα χόρτα. Τα ψιλοκόβετε και τα αδειάζετε σε βαθύ τρυπητό. Τα αλατίζετε προσεκτικά και τα τρίβετε με τα χέρια σας μέχρι να μαλακώσουν και
να φύγουν όλα τα νερά τους. Τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά.
2. Αδειάζετε τα χόρτα σε ένα καθαρό μπολ και προσθέτετε τη φέτα τριμμένη, το πιπέρι, το λάδι και φλ τσ αλεύρι, το οποίο έχετε διαλύσει σε 3/4 φλ τσ νερό.
3. Λαδώνετε με αρκετό ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί. Με το μισό αλεύρι, λίγο αλάτι και με χλιαρό νερό, φτιάχνεται έναν πηχτό χυλό. Τον αδειάζετε στο ταψί και από πάνω
στρώνετε το μείγμα με τα χόρτα.
4. Σκεπάζετε την πίτα με μια δεύτερη στρώση από χυλό, που φτιάχνετε κατά τον ίδιο τρόπο και ψήνετε την πίτα στους 180ο στις αντιστάσεις, για 45′-50′.
Κόβετε την πίτα αφού κρυώσει λίγο και τη σερβίρετε κρύα.

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλή σας όρεξη!

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.

 


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture



follow us on twitter