Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

Εργασία ώς το …6.100 μ.χ

Την παράσταση από τον Αλμπερτ Μπουρλά έκλεψε στο Παγκόσμιο Οικονομικό  Φόρουμ ένας νοσηλευτής από την Λιβερία. Ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer  ανακοίνωνε μετά βαΐων και κλάδων στο Νταβός την πώληση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε 45 φτωχές χώρες του πλανήτη σε τιμή κόστους, ο Τζορτζ Πόε Ουίλιαμς τον ξεμπρόστιαζε με τις πατέντες των εμβολίων και τον τεράστιο πλούτο που απολαμβάνει χάρη σε αυτές. «Αν ήθελα να κερδίσω όσα ο Αλμπερτ Μπουρλά κέρδισε πέρυσι, θα έπρεπε να δουλεύω κάθε μέρα έως το 6100 μ.Χ!!» Η Pfizer κέρδισε πέρυσι μόνο από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού 37 δις δολάρια ενώ ο Μπουρλά 24,3 δολάρια.

 

Διαπολιτισμικό φεστιβάλ με μαθητές από 18 χώρες

«Από ξένο τόπο κι απ’ αλαργινό»… ήταν το τραγούδι που ξεκίνησε, από την μπάντα των μαθητριών με παραδοσιακά όργανα, του 1ου Λυκείου Κορωπίου στο 1ο διαπολιτισμικό φεστιβάλ του. Το πρωί της 18ης Μαΐου ξημέρωσε μια αλλιώτικη ημέρα στο σχολείο. Οι λαοί από 18 διαφορετικές χώρες έδιναν τα χέρια, μέσα από τα μαθητικά χαμόγελα του σχολείου μας. Τραγουδούσαν το ίδιο τραγούδι με άλλες γλώσσες αλλά με την ίδια χαρά. Το 1ο Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ του 1ου Λυκείου Κορωπίου ήταν το επιστέγασμα της πορείας μιας αλυσίδας δράσεων από την αρχή της χρονιάς. Μεταξύ αυτών ο σύλλογος του σχολείου προσπάθησε να ενισχύσει γλωσσικά όσο μπορούσε τους μαθητές και τις μαθήτριες του, που προέρχονται από 17 άλλες χώρες και αρκετοί δεν γνωρίζουν καθόλου ελληνικά, χωρίς να παραιτείται από το μόνιμο αίτημά του για δημιουργία τμήματος ένταξης τους και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.(Πηγή: Left.gr)

 

Οι άθλιοι

Το βιβλίο είναι για μικρούς, μεγάλους, ήδη αναγνώστες του έργου του Ουγκό ή μη. Γαλλική Επανάσταση. Τα χρόνια που ακολούθησαν. Διωγμοί και διαψεύσεις. Κινήματα και βίαιες συγκρούσεις. Ο Γιάννης Αγιάννης πεινάει. Ο Γιάννης Αγιάννης κλέβει μία φραντζόλα ψωμί. Ο Γιάννης Αγιάννης φυλακίζεται για 19 ολόκληρα χρόνια. Και πάλι Παρίσι. Και πάλι οδοφράγματα. Παρισινή εξέγερση του 1832, Ιούνιος ήταν ο μήνας, λαϊκή ήταν η εξέγερση, καθώς οι άνθρωποι πέθαιναν από την έλλειψη τροφίμων, καθαρού νερού και την επιδημία χολέρας. Και βγήκαν στους δρόμους. Και έστησαν οδοφράγματα. Και η εθνοφρουρά του Λουδοβίκου-Φίλιππου τους αποτελείωσε – μα έδωσαν απίστευτο αγώνα. Και όλα αυτά, ο Ουγκό τα έκανε ένα λογοτεχνικό αριστούργημα. Που έχει γίνει θεατρικό και μιούζικαλ και ταινία. Και που κυκλοφόρησε και σε κόμικς από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε κείμενο Μιχάλη Μακρόπουλου και εικονογράφηση (στα όρια σχεδόν του φοβισμού ως καλλιτεχνικού ρεύματος) Βασίλη Κουτσογιάννη. Ο πρώτος είναι και ο ίδιος συγγραφέας και μεταφραστής και ο δεύτερος είναι ένας νέος εικονογράφος, με δυνατή «πένα» και έντονο αισθητικό κριτήριο. (Πηγή: Εφ. Συν Νόρα Ράλλη)

 

Οργισμένος και συγκλονισμένος ο Στιβ Κερ για την δολοφονία ακόμα 14 παιδιών

 Για ακόμη μια φορά ο προπονητής των Γουόριορς, Στιβ Κερ, έκανε μια έντονη κοινωνική παρέμβαση και μάλιστα αξιοποιώντας το βήμα που είχε στο περιθώριο του τέταρτου τελικού της Δύσης που έπαιξε χθες η ομάδα του στο Ντάλας με τους Μάβερικς. Ο Κερ, συγκλονισμένος από τη δολοφονία ακόμα 14 παιδιών και ενός καθηγητή από έναν 18χρονο που έφερε όπλο, σε Δημοτικό στο Τέξας, με οργισμένη φωνή και δάκρυα στα μάτια, εξαπέλυσε επίθεση στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ: «Μας κρατούν ομήρους 50 γερουσιαστές μην ψηφίζοντας εδώ και 2 χρόνια έναν νόμο για την οπλοκατοχή. Είναι αξιολύπητο γιατί θέλουν να έχουν τη δύναμη. Δεν έχει νόημα να μιλήσω για μπάσκετ, από τη στιγμή που 14 παιδιά κι ένας δάσκαλος δολοφονήθηκαν 400 μίλια από εδώ. Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε να σκοτώνονται ηλικιωμένοι Αφροαμερικανοί σε σούπερ μάρκετ, μετά άνθρωποι ασιατικής καταγωγής σε εκκλησία και τώρα είδαμε παιδιά να δολοφονούνται σε σχολείο. Πότε θα κάνουμε κάτι; Έχω κουραστεί να κάνω δηλώσεις και να δίνω συλλυπητήρια σε συντετριμμένες οικογένειες. Συγγνώμη, αλλά έχω κουραστεί να κρατάμε ενός λεπτού σιγή και να το θεωρούμε συνηθισμένο. Αρκετά!». Θυμίζουμε ότι ο Κερ, που ανέκαθεν εξέφραζε πολιτικό λόγο, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της οπλοκατοχής, γιατί όταν ήταν έφηβος έχασε τον πατέρα του, ο οποίος ήταν καθηγητής σε Πανεπιστήμιο στη Βηρυτό και δολοφονήθηκε το 1984.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

photo: efsyn.gr/