Περισκόπιο στη Γλυφάδαστην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Περιμένοντας την Ανάσταση… τη λύτρωση

Διανύουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν το  Πάσχα χωρίς ένα φως στο τούνελ και την «..κοινωνία να νιώθει κόπωση και ένα αίσθημα ανυπομονησίας να μπει ένα τέλος σε όσα παράλογα και ανείπωτα συμβαίνουν..» Πάνω από εξήντα πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων απηύθυναν την Τετάρτη, έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Και ενώ συμβαίνουν αυτά στην Αμερική 14 Σύλλογοι Οικογένειας θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ  με ανοιχτή επιστολή τους στον Υπουργό Υγείας ζητούν «να αποσυρθεί το προσχέδιο νόμου». Με τον Ηλία Μαμαλάκη να παίρνει δημόσια θέση και να διαφωνεί με το νομοσχέδιο λέγοντας «…πιθανόν τούτη η ανάρτηση να μου κοστίσει, ίσως να μου έχει κοστίσει ήδη. Αλλά έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Ότι με καίει το λέω δημοσίως..»Πέρα από τα μαθήματα μαγειρικής λοιπόν ο κ. Ηλίας μας δίνει και «μαθήματα» δημοκρατίας, θάρρους και αξιοπρέπειας που τα ψάχνουμε με τα κιάλια στις μέρες μας.

 

Η Ανάσταση είναι λυτρωτική

«Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πανδημίας και εγκλεισμού, όπου ο φόβος, ο θυμός και η ανασφάλεια κυριαρχούν, λογικό και επόμενο είναι η κοινωνία να νιώθει κόπωση και ένα αίσθημα ανυπομονησίας να μπει ένα τέλος σε όσα παράλογα και ανείπωτα συμβαίνουν. Όλοι εύλογα, αναζητούν εναγωνίως ένα φως, μια έξοδο στο σκοτεινό και μακρύ τούνελ τούτης της περιπέτειας, αλλά μάταια προς το παρόν, αφού αυτή η πολυπόθητη ημέρα της ελπίδας αργεί να ξημερώσει…» (Πηγή: Εφ. Συν. Δημήτρης Κουκλουμπέρης)

 

«Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου αποσκοπούσε στην απαξίωση του ΚΕΘΕΑ»

Την έντονη αντίδρασή τους στις αλλαγές συρρίκνωσης του ΚΕΘΕΑ που προωθεί η κυβέρνηση εκφράζουν 14 Σύλλογοι Οικογένειας θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ τονίζοντας με ανοιχτή επιστολή τους απευθυνόμενοι και προς τον υπουργό Υγείας ότι «προσπαθείτε να αντικαταστήσετε ένα λειτουργικό, γενικότερα αποδεκτό από την κοινωνία μας, πετυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό με ιδιαίτερη μεθοδολογία και πρακτική, με ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα που είναι κατά την γνώμη μας, η οποία έπρεπε να είχε ζητηθεί, καταδικασμένο να αποτύχει», ξεκαθαρίζουν, με επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας. Ο ίδιοι ζητώντας «να αποσυρθεί το προσχέδιο νόμου» υπογραμμίζουν ότι αυτό «ετοιμάζει όλο το πρόσφορο έδαφος ώστε και τώρα και στο μέλλον οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ θα φτιάχνονται, θα συγχωνεύονται και θα καταργούνται με απόφαση του ΔΣ, και με βασικό κριτήριο την “επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό”».

 

Ηλίας Μαμαλάκης

«…Υπήρξα για μια εξαετία μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ Εκλεγμένος από την ολομέλεια της γενικής συνέλευσης. Μας παραίτησαν ομαδικά αντικαθιστώντας μας με διορισμένο συμβούλιο από το υπουργείο υγείας. Το εκλεγμένο πρώην διοικητικό συμβούλιο αποτελείτο από διαπρεπείς επιστήμονες τόσο της ιατρικής της νομικής και ανθρώπους δραστήριους γύρω από την θεραπεία της εξάρτησης από ουσίες. Επίσης η έννοια της απεξάρτησης είναι απόλυτα συνυφασμένη με το αυτοδιοίκητο. Με κυρίαρχη την γενική συνέλευση πού αποτελείται από τους εργαζόμενους, τους συλλόγους γονέων και φίλων του ΚΕΘΕΑ τα απεξαρτημένα μέλη που είναι στην φάση της επανένταξης, τα παλαιά μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Δηλαδή μια πολυφωνική συνέλευση…»

 

Το ΚΕΘΕΑ τελειώνει

«…Τώρα έρχεται η δεύτερη φάση αποδυνάμωσης του οργανισμού που σιγά σιγά θα το αποδυναμώσει εντελώς μέχρι την απορρόφηση του πιθανόν από τον ΟΚΑΝΑ.

Η βασική αρχή του ΚΕΘΕΑ στην απεξάρτηση είναι η στεγνή θεραπεία. Κανένα υποκατάστατο κανένα ψυχοφάρμακα Αντίθετα από τον ΟΚΑΝΑ που απλά δίνει υποκατάστατο της βασικής ναρκωτικής ουσίας. Πιθανώς ο κύριος υπουργός όσο και ο πρωθυπουργός να είχαν κάποια λανθασμένη πληροφόρηση και κάποιοι να πολιτικοποίησαν το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο. Ίσως θα έπρεπε να έχουν μια πιο αντικειμενική γνώμη πιθανόν προσωπική για να καταλάβουν ότι όποια  και αν είναι η πολιτική θέση ενός ανθρώπου δεν επηρεάζει την δουλειά του στην απεξάρτηση. Πιθανόν τούτη η ανάρτηση να μου κοστίσει, ίσως να μου έχει κοστίσει ήδη. Αλλά έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Ότι με καίει το λέω δημοσίως…»

 

Απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων

Πάνω από εξήντα πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους άλλοτε ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς και πάνω από εκατό νομπελίστες, απηύθυναν την Τετάρτη, έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, οι υπογράφοντες της επιστολής, καλούν τον Μπάιντεν να υποστηρίξει την πρόταση που κατέθεσαν η Νότια Αφρική και η Ινδία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία προβλέπει την προσωρινή εξαίρεση των εμβολίων και των θεραπειών κατά του κορονοϊού, από τους κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία.«Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν θεαματικά οι παραγωγικές δυνατότητες και θα επιταχυνθεί η αντίδραση στην πανδημία στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αναγκαστούν να περιμένουν ως ,τουλάχιστον, το 2024 προτού να είναι σε θέση να επιτύχουν μαζική ανοσοποίηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. (Πηγή: TVX)

 

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ένα όνειρο απατηλό…

Φαίνεται ότι κινδυνεύουν ν’ αποδειχτούν άλλη μία φορά ανεδαφικές οι προσδοκίες της κυβέρνησης, που πόνταρε σε δικαιότερη προς τη χώρα μας ευρωπαϊκή πολιτική λόγω και της παρουσίας του Έλληνα αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε τις όλο αυτοπεποίθηση δηλώσεις τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να γίνει το καλό παιδί της Ε.Ε. και να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα η οποία περνά τώρα στο πάνθεον των διαψεύσεων που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική, αφήνοντας βέβαια παρακαταθήκη τις πιο ακραίες και απάνθρωπες αντιπροσφυγικές πολιτικές. Αυτές τις πολιτικές που ο κ. Μηταράκης βαφτίζει κατ’ ευφημισμό επιτυχίες: «Έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο, οι ροές διατηρούνται σταθερά μειωμένες, η αποσυμφόρηση των νησιών έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, το Άσυλο αντιμετωπίζει όλες τις παλιές εκκρεμότητες και ταυτόχρονα μειώνουμε τα βάρη και για την ενδοχώρα» δήλωσε. Επισήμανε ότι παραμένει η ανάγκη ενίσχυσης ενός Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ασύλου, με κρίσιμα ζητήματα την ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών, την προστασία των συνόρων, τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και την πλήρης εφαρμογή της ευρωτουρκικής κοινής δήλωσης. (Πηγή: Εφ. Συν. Δημήτρης Αγγελίδης)

 

Αποθήκες ψυχών

«Ζητάμε και απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκαταστάσεων και διαχείρισης του προσφυγικού από την Ευρώπη με κοινή πολιτική για το άσυλο, την κατανομή των αιτούντων, αλλά και τις επιστροφές» σημείωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Ψυχογιός. «Το νέο σύμφωνο, δυστυχώς, υπακούει στη λογική τού να μετατρέπει τις χώρες αυτές σε αποθήκες ψυχών και σε ασπίδα της Ευρώπης την Ελλάδα με δυσανάλογο βάρος για τις χώρες αυτές και τις τοπικές κοινωνίες και δηλώνουμε ότι σε αυτή τη λογική θα είμαστε απέναντι. Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να γίνει δεσμοφύλακας της Ευρώπης, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τις κλειστές δομές στα νησιά, οι οποίες προμηνύουν αυτήν την υπερσυγκέντρωση και την υπερσυσσώρευση» επισήμανε. (Πηγή: Εφ. Συν. Δημήτρης Αγγελίδης)

 

Me πρόσχημα τον πρωταθλητισμό

To πλέον σοκαριστικό στην υπόθεση της ανοιχτής επιστολής 22 αθλητών και αθλητριών της γυμναστικής προς την πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι οι καταγγελίες τους για βασανιστήρια, που περιέχουν ξυλοδαρμούς, εξευτελισμούς, ταπεινώσεις, υποσιτισμό, σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Αυτό που δεν χωράει ο νους είναι ότι από το 1985, όπως αναφέρουν, ξεκίνησαν οι απάνθρωπες συμπεριφορές με πρόσχημα τον πρωταθλητισμό και επί 35 χρόνια επικρατούσε στον χώρο ομερτά τέτοια που όμοιά της βρίσκεις μόνο σε εγκληματικές οργανώσεις. Όπως αποδεικνύεται, αυτή η μεταχείριση-χειραγώγηση αποτελεί το… σύνηθες στο άθλημα παγκοσμίως και δεν αφορά μόνο την ελληνική πραγματικότητα. (Docoumento Αντώνης Φουντής)

 

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter


///