Νέα στήλη, κάθε Παρασκευή: Περισκόπιο στην Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο

|| Μάς ενημερώνει ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης ||

 

Πολυτεχνείο 1973

 

Η Κωστούλα Μητροπούλου στο βιβλίο της «Το χρονικό των Τριών Ημερών» περιγράφει με ένα συγκλονιστικό τρόπο την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Αφιερώνει το βιβλίο της  στην μνήμη αυτών που χάθηκαν, όσοι κι αν είναι αυτοί και ότι κι αν έχασαν, πόδια, μάτια, νιάτα ή τη ζωή τους ολόκληρη.

«…Χρονικό της σχολής του Πολυτεχνείου. Χρονικό ενός αγώνα που κράτησε τρία ολόκληρα εικοσιτετράωρα και σημάδεψε τη ζωή μας. Χρονικό μιας εποχής συγκεκριμένης. Έτος 1973. Τόπος Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα: Αθήνα. Ακόμα πιο συγκεκριμένα: Νοέμβριος στην Αθήνα. Χώρος επώνυμος: Πολυτεχνείο. Ημέρες τρεις. Ημέρες και νύχτες και εποχές. Χρονικό της πολιορκίας. Τελευταίες ώρες. Βράδυ Παρασκευής 16 Νοέμβρη…»

«…Ώρα 9.45 μ.μ. Οι δρόμοι έχουν δάκρυα, Οι τοίχοι έχουν δάκρυα. Τα πρόσωπα των παιδιών έχουν καπνό και μολύβι. Δεν υπάρχει χώρος για να περάσεις ανάμεσα σε τόσα δάκρυα. Δεν υπάρχει χρόνος για να σκεφτείς ανάμεσα σε τόσα καπνισμένα πρόσωπα που έχουν άξαφνα γεράσει. Δεν υπάρχει πέρασμα για όσους έχουν μετρήσει τους τοίχους με το μπόι τους…»

 

photos: Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Πάρκο Ελευθερίας πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ

 

Περνώντας κάποιος σήμερα απ’ το Πάρκο Ελευθερίας, δεν μπορεί να φανταστεί τι άγρια βασανιστήρια γινόντουσαν σ’ αυτό το ήρεμο και καταπράσινο πάρκο δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής…

Το ΕΑΤ-ΕΣΑ (αρχικά από: Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας) ήταν το κύριο σώμα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974). Η ΕΣΑ δεν ήταν δημιούργημα της Δικτατορίας. Συστάθηκε το 1951, λίγο μετά το τέλος του Εμφυλίου.  Τον Απρίλιο του 1967, ο Παπαδόπουλος διόρισε τον Ιωαννίδη επικεφαλής της EΣA η οποία μετατράπηκε στον πιο άγριο διώκτη δημοκρατικών πολιτών. Χιλιάδες πολιτικοί αντίπαλοι της χούντας συνελήφθησαν από την ΕΣΑ και στάλθηκαν σε ξερονήσια. Πολλοί αγωνιστές βασανίστηκαν άγρια, ανάμεσά τους, Ο Αλέξανδρος Παναγούλης και ο Σπύρος Μουστακλής. Χαρακτηριστική για την βιαιότητα των βασανιστηρίων είναι η ιστορία του Σπύρου Μουστακλή αξιωματικού του ελληνικού στρατού με αντιδικτατορική δράση, ο οποίος συνεπεία των βασανιστηρίων στο ΕΑΤ-ΕΣΑ έμεινε επί δύο χρόνια παράλυτος και δεν κατάφερε ποτέ να ξαναμιλήσει.

 

Σπύρος Μουστακλής

 

«Του ζήτησαν να μαρτυρήσει / Δε μίλησε / Του τσάκισαν τα δόντια / Του τσάκισαν τα δάχτυλα / Του τσάκισαν τα πλευρά / Σιωπούσε / Του “καψαν το στήθος / Του” καψαν τα πόδια / Του “καψαν την κοιλιά / Δε μαρτυρούσε / Του θραύσαν τις μασέλες / Του μάτωσαν τα νεφρά / Του συνθλίψαν τους όρχεις / Αυτός σιωπούσε / Κοίταζε μόνο / Αιώνες μακριά / Με τα μάτια / Του Ιησού»

Οι στίχοι είναι γραμμένοι από κάποιον άγνωστο, για το μαρτύριο του Σπύρου Μουστακλή και την περιπέτειά του για δεκατρία ολόκληρα χρόνια και έχουν δημοσιευθεί στην «Ελευθεροτυπία».

 

 

 

Χατζησωκράτης

 

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης με αφορμή το βιβλίο του «Πολυτεχνείο 73. Αναστοχασμός μιας Πραγματικότητας» θα μιλήσει για την εξέγερση του Πολυτεχνείου την Δευτέρα 18 Νοέμβρη στην Καλλίπολη, Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης που είναι στην οδό
Καλλιπόλεως 33 στο Ελληνικό.

Αναφέρει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του:

..Η συμπύκνωση των στόχων της εξέγερσης στα δυο καίρια αιτήματα ευρύτερης κατανόησης και αποδοχής – πτώση της δικτατορίας και απαλλαγή από τα στηρίγματα της και την εξάρτηση της χώρας – ήταν εκείνη που μετέτρεψε τη φοιτητική έκρηξη σε παλλαϊκού χαρακτήρα ξέσπασμα ενάντια στη δικτατορία…»

Δήμαρχος Κερατσινίου

Αναβλήθηκε για τις 14 Φεβρουαρίου η εκδίκαση της αγωγής που είχε υποβάλει η εταιρεία Oil One  σε βάρος του Δημάρχου Κερατσινίου –Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου για συκοφαντική δυσφήμηση. « Η αγωγή της εταιρείας κατά του Χρήστου Βρεττάκου στρέφεται κατά της πόλης μας των κατοίκων της, κατά του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με τις παρεμβάσεις του ο δήμαρχος έπραξε το αυτονόητο και πρόταξε την ανησυχία για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον από την λειτουργία της εν λόγω εταιρείας» αναφέρει το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας

Πληθαίνουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη Γλυφάδα και ειδικά στην Τερψιθέα. Συγκεκριμένα στη οδό Ψηλορείτη υπάρχουν 2-3 κεραίες και μάλιστα είναι επενδυμένες με τέτοιο τρόπο εξωτερικά, ώστε να μοιάζουν με καπνοδόχους. Δεδομένου ότι ακριβώς δίπλα είναι ο Παιδικός Σταθμός του Δήμου, υπάρχει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Επιπλέον, υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων ότι το τελευταίο διάστημα συμπολίτες μας, μετά από επίσκεψη στο γιατρό τους, με αφορμή ισχυρούς πονοκεφάλους, διαπιστώθηκε ότι φέρουν ισχυρή δόση ραδιενέργειας στο σώμα τους. Το θέμα μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας. Πολλά τα ερωτήματα και οι αγωνίες των ανθρώπων που τα βιώνουν. Αλλά και τα ερωτήματα προς τους ιδιοκτήτες που δέχονται να τοποθετηθούν στις ιδιοκτησίες τους οι κεραίες.

ΑΣΣΟΕ

 

Οι νέοι πάντα ήταν στην πρωτοπορία και αντιστέκονταν στον αυταρχισμό της εξουσίας..Έτσι λοιπόν την Δευτέρα 11 του Νοέμβρη φοιτητές με όπλο τις ιδέες τους, τη δύναμη της φωνή τους, χωρίς κουκούλες , με το κεφάλι ψηλά απάντησαν δυναμικά σπάζοντας το λοκ άουτ που επέβαλαν οι πρυτανικές αρχές διώχνοντας δυο διμοιρίες ματ οι οποίες εισέβαλαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου

Η Σύγκλητος δηλώνει ότι θα προασπίσει με όλες της τις δυνάμεις μαζί με όλη την Πολυτεχνειακή Κοινότητα το πανεπιστημιακό άσυλο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του εορτασμού” τονίζει η ανακοίνωση της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου της 11ης Νοεμβρίου 2019.

Φώτης Σεργουλόπουλος

Αποκαλυπτικός για τους πρόσφυγες.

«…την ταυτότητά σου, το έθνος σου και τον ελληνισμό σου θα τον αποκτήσεις και θα τον ισχυροποιήσεις όταν δεχτείς αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Να κάνεις ένα σύστημα να μπορέσεις να τους αφομοιώσεις και να μπορέσεις να δώσεις ζωή σε ανθρώπους που έφυγαν κυνηγημένοι, στοιβάζονται σαν τα ζώα μέσα σ’ ένα σκάφος το οποίο ξέρουν ότι θα βυθιστεί με την ελπίδα να πεταχτούν έξω κάποιοι και να ζήσουν οι μισοί. Αυτό είναι μεγάλο θέμα….»

 

Γ.Σ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Ο Γ.Σ Γλυφάδας συμμετείχε στον 37ο αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας. Οι αθλητές μετέφεραν για την  ελληνική πνευμονολογική εταιρεία το μήνυμα: «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!»Τον περσινό θρίαμβο επανέλαβε η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, που με 35.59, στον πρώτο της αγώνα μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα, αναδείχθηκε νικήτρια στα 10χλμ..

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

 

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter