Κάθε Παρασκευή: Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

 

Φτου Ξελευτερία

Από τη Δευτέρα μπαίνουμε στην κανονικότητα. Φτου ξελευτερία. Καφεδάκι και ουζάκι στα γνωστά μας στέκια στη γειτονιά μας, να στηρίξουμε και την τοπική οικονομία, αλλά από απόσταση. Οι ροζ μάσκες που «πλασάρει» η Σταυροπούλου μάλλον δεν κάνουν παρόλο που τις πλένει στους 60ο και σιδερώνει στους 120ο. Θα χρειασθούν ειδικές μάσκες με φερμουάρ. Ανοίγεις το φερμουάρ, ρουφάς τον φραπέ με προσοχή χωρίς πολύ αφρό, κλείνεις το φερμουάρ και σε δέκα λεπτά επαναλαμβάνεις, πάντα με προσοχή. Κατά τ’ άλλα ο «πόλεμος» για τις κάμερες στα σχολεία συνεχίζεται και η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κα Γιαννακοπούλου θα «ξεσκίσει» την κα Κεραμέως για τα πειραματικά σχολεία. Η πανδημία μας βγάζει όλα τα άγρια ένστικτά μας. Ακόμη και ο Καραμανλής με τα γένια που άφησε σου θυμίζει ναυαγό που περιμένει το μάνα εξ ουρανού. Και ενώ ο Τσιόρδας και ο Χαρδαλιάς αρχίζουν να μας λείπουν, στη Γλυφάδα θα υποδεχτούμε το πολιτιστικό καλοκαίρι με drive in festival.

 

Για τις κάμερες στα σχολεία

Πραγματικά, είναι ευνόητο ότι η απευθείας αναμετάδοση της διδασκαλίας συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών, προδήλως σπουδαιότερους σε σύγκριση με όσους γεννιούνται κατά την διδασκαλία στην τάξη. Εξάλλου, η βαρύτητα αυτών των κινδύνων και το καταθλιπτικό συναίσθημα που γεννά η καταγραφή του μαθήματος επηρεάζουν δραστικά την συμπεριφορά διδασκόντων και μαθητών, αναπτύσσοντας αρνητικές συνέπειες και στην εκπαιδευτική διαδικασία, που έτσι αποβάλλει κρίσιμα για την αρτιότητά της χαρακτηριστικά (εντελώς ενδεικτικά εξουθενώνεται ο διαδραστικός χαρακτήρας του μαθήματος, το οποίο εξελίσσεται σε διάλεξη του δασκάλου ή καθηγητή, αντίθετα με όσα διδάσκουν οι παιδαγωγικές επιστήμες). (Πηγή: Ιφιγένεια Καμτσίδου Αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ)

 

Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

«Δεν θα συναινέσουμε στο να γίνουν τα παιδιά μας viral και το σχολείο big brother», επισημαίνει η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και εκπρόσωπος Τύπου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας. «Πρόκειται για μια ρύθμιση που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς δεν υπάρχει καμία δικλίδα ασφαλείας ότι το μάθημα δεν καταγράφεται, δεν μαγνητοσκοπείται, αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Διαμορφώνονται έτσι αντιπαιδαγωγικές, επικίνδυνες γενικότερα συνθήκες που καμία σχέση δεν έχουν με τη λεγόμενη ασύγχρονη τηλεκπαίδευση», εξηγεί και παράλληλα, δηλώνει δυσάρεστα έκπληκτη με την άρνηση της υπουργού Παιδείας να συναντηθεί με την Ομοσπονδία Γονέων. (Πηγή: TVX)

 

Παύλος Παυλίδης

Κάπου στην εφηβεία µου πρέπει να ήταν η τελευταία φορά που έπαιξα µόνος µου µουσική µπροστά σε κοινό. Όλα τα υπόλοιπα χρόνια το κάνω παρέα, είτε στα προβάδικα είτε στα πάλκα, µε συνεργάτες, φίλους, µουσικούς, τεχνικούς, ηχολήπτες, φωτιστές και πολλούς άλλους που δεν φαίνονται και είναι πάντα πίσω από τα φώτα. Τώρα καλούµαι να παίξω µουσική µόνος µου µπροστά σε κάµερες. Μου λείπουν ήδη οι συµπαίκτες και οι συνεργάτες µου και προσπαθώ να καταλάβω πώς θα αντέξουµε όλοι –όπως λέγεται– µέχρι το 2021. (Πηγή TVX)

 

Συμπαράσταση στον Αλκίνοο

Στο πλάι του Αλκίνοου Ιωαννίδη και των Σταγιατών, δηλώνουν οι συνάδελφοί του από το μεγαλύτερο σωματείο δημιουργών ΑΣΜΑ 450+ με ανακοίνωση που ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους. Οι δημιουργοί σημειώνουν: «Ανάμεσα στην Ελλάδα του Αλκίνοου και την Ελλάδα του κάθε Μπέου, δεν υπάρχει δίλημμα. Διαλέγουμε την Ελλάδα του πολιτισμού, της ευγένειας, των αγώνων για την προστασία της γης, του αέρα, των πηγών, του φυσικού και πνευματικού μας πλούτου. Επειδή ο ρόλος του καλλιτέχνη δεν εξαντλείται στο έργο του, αλλά προεκτείνεται και στο κοινωνικό του ρόλο, στεκόμαστε ολόψυχα στο πλάι του Αλκίνοου αλλά και του αγώνα των κατοίκων των Σταγιατών που διεκδικούν το αυτονόητο».

 

2η η Ελλάδα στον κόσμο

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία υλοποίησης του Προγράμματος στη χώρα μας, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν και φέτος στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουόμενους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 

4 Γαλάζιες Σημαίες στη Γλυφάδα

Ανάμεσα στις 497 βραβευμένες παραλίες που ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΕΠΦ είναι και 4 παραλίες στη Γλυφάδα. Οι 3 δημοτικές και η παραλία στα Αστέρια . Η Γλυφάδα συνεχίζοντας την καλή παράδοση των τελευταίων ετών βραβεύτηκε για τις τέσσερις παραλίες. Ας ελπίσουμε να μπορέσουμε όλοι να απολαύσουμε τα καθαρά και ήρεμα νερά και να είναι ένα όμορφο καλοκαίρι.

 

Συναθροισμένα σώματα στις πλατείες

«…Οι πλατείες βρέθηκαν εκ νέου στο προσκήνιο στο περιθώριο μιας υγειονομικής κρίσης. Κατακλύστηκαν από ανθρώπους που μοιάζουν να μη θέλουν να «θυσιάσουν τις ελευθερίες τους στον βωμό του ονείρου ενός υγειονομικού κράτους», όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί στην επιθεώρηση Regle du Jeu. Για ποιο λόγο ένας άνθρωπος να επιμένει να ρισκάρει να κολλήσει και να διασπείρει έναν θανατηφόρο ιό στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη ή στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι; Για ποιο λόγο κάποιος διακινδύνευε, πριν από χρόνια, να συλληφθεί στην Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη; Τι έκανε έναν νέο να φλερτάρει με το ενδεχόμενο να πέσει νεκρός από τα αστυνομικά πυρά στην πλατεία της Κάσμπα στην Τύνιδα; Μιλάμε φυσικά για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις συνάθροισης των σωμάτων. Υπάρχει, ωστόσο, ένας κοινός παρονομαστής: οι σημασίες που παράγει μια συγκέντρωση πέρα από όσα λέγονται και η ανάγκη των συναθροισμένων σωμάτων να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ιδίως αφού η αστυνομική διαχείριση του συνωστισμού στις πλατείες πυροδοτεί νύχτες έντασης, όπως στην Αθήνα του σήμερα, στον απόηχο μιας υγειονομικής κρίσης που ακόμη δεν έχει ρίξει αυλαία….» (Πηγή: Εφ. Συν, Δήμητρα Αθανασοπούλου, 16-17.05.20)

 

 

Μαρτυρία από την επίθεση στην Κυψέλη

«….Την ώρα εκείνη οι παλμοί μου ήταν εξαιρετικά ανεβασμένοι τόσο από το τρέξιμο όσο και από το σοκ που βρισκόμουν. Με δένουν με 2-3 δεματικά και με κατευθύνουν πίσω στην οδό Κυψέλης όπου βρισκόντουσαν κι άλλα ακινητοποιημένα άτομα. Ύστερα από λίγα λεπτά μας στοίβαξαν κάτω και μας έβαλαν μέσα στις κλούβες, μπροστά στη θέα όλων των κατοίκων της γειτονιάς η οποία είχε ξυπνήσει (επίσης βίαια φαντάζομαι, με τόση φασαρία) και βρισκόταν στα μπαλκόνια. Μέσα στην κλούβα που μας μετέφερε στο ΑΤ Κυψέλης αντίκρισα φάτσες παραμορφωμένες από το ξύλο και άτομα να λένε ότι έχουν σπάσει τα δόντια τους (η όλη διαδικασία προσαγωγής ήταν γεμάτη τραμπουκισμούς και χλευασμούς, αλλά δυστυχώς το σοκ στο οποίο βρισκόμουν δεν με αφήνει να θυμηθώ λεπτομερώς την κατάσταση). Στο τμήμα μεταφερθήκαμε συνολικά 20 άτομα, και εκεί βιώσαμε χυδαίες συνθήκες κράτησης. Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο δίχως κανένα μέτρο προστασίας για τον ιό, ούτε καν στις τουαλέτες….» Η δίκη των συλληφθέντων που ήταν να ξεκινήσει χθες 21.05.20 αναβλήθηκε επ’ αόριστον (Πηγή: Προφορική μαρτυρία συλληφθέντος εκείνη την νύχτα στην Κυψέλη)

 

Λεονάρδο Παδούρα

Για τον συγγραφέα, ο άνθρωπος, που πιστεύει πως είναι πανίσχυρος απέναντι στα στοιχεία, επιστρέφει μ’ αυτή την κρίση στον φόβο του θανάτου.«Το ανθρώπινο ον υπήρξε ο νικητής στη βιολογική, ιστορική, φυσική μάχη στον πλανήτη. Και εντούτοις εμφανίζεται ένα μικροσκοπικό ζωύφιο που είναι ικανό να μας νικήσει. Αυτό πρέπει να μας διδάξει λίγο περισσότερη μετριοφροσύνη». Ο Παδούρα προχωρεί ακόμη περισσότερο: σε έναν κόσμο καταστροφής των δασών, υπερθέρμανσης του κλίματος και ρύπανσης, βλέπει σ’ αυτό μια εκδίκηση της φύσης. «Είμαστε ο κορονοϊός του κόσμου. Και ο παγκόσμιος κορονοϊός (σ.σ.: ο SARS-CoV-2) μας κάνει να πληρώσουμε γι’ αυτό που κάναμε στον κόσμο». Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης «εκχωρήσαμε όλες τις ελευθερίες μας στις κυβερνήσεις για το κοινό καλό και αυτό είναι απαραίτητο, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, όμως είναι επικίνδυνο». (Λεονάρδο Παδούρα, Κουβανός συγγραφέας)

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter