Ποια γυμναστική μου ταιριάζει;

Ποιο είδος γυμναστικής είναι καλύτερο όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος; Αερόβια ή ενδυνάμωση με βάρη;

|| Γράφει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος ||

Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres

Κάθε Τρίτη, ο Φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος, είναι “εδώ” μαζί μας και μάς συμβουλεύει!

 

ΑθανασόπουλοςΗΗ αερόβια γυμναστική περιλαμβάνει όσες ασκήσεις σκοπεύουν στην αύξηση των παλμών, στην έντονη εφίδρωση, και γεμίζουν τον οργανισμό μας με οξυγόνο. Το τρέξιμο, η ποδηλασία και ο χορός  είναι όλα καλά παραδείγματα αερόβιας γυμναστικής. Ο μέσος ενήλικας πρέπει να αφιερώνει τουλάχιστον δυόμισι ώρες την εβδομάδα σε αερόβια άσκηση μέτριας έντασης, έχοντας τη δυνατότητα να διαλέξει αυτήν που του ταιριάζει περισσότερο. Ακόμα καλύτερα, η αερόβια άσκηση δυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες, ενισχύει την πυκνότητα των οστών (βοηθώντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης), ρυθμίζει καλύτερα το πρόγραμμα του ύπνου μας, ελαττώνει το στρες, και είναι εξαιρετική προετοιμασία για αρχάριους, ώστε να προχωρήσουν σε πιο έντονα είδη γυμναστικής.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, από την άλλη πλευρά, είναι ασκήσεις που επικεντρώνονται σε διάφορες μυϊκές ομάδες κάθε φορά, είτε με τη βοήθεια βαρών, είτε χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος (όπως οι κάμψεις και οι βυθίσεις). Επίσης, μπορούν να βασίζονται στην αντίσταση, χρησιμοποιώντας όργανα όπως λάστιχα γυμναστικής. Αυτό το είδος γυμναστικής – αν θέλουμε να χάσουμε κιλά – είναι ζωτικής σημασίας.

 Αποφασίσατε επιτέλους να ξεκινήσετε γυμναστική ή τέλος πάντων, κάποιου είδους άσκηση, αλλά δεν ξέρετε τι είναι το καλύτερο για εσάς; Σκεφτείτε λοιπόν, ότι όλοι οι άνθρωποι που γυμνάζονται δεν στοχεύουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Άλλοι ενδιαφέρονται να κάψουν λίπος, άλλοι χρειάζονται σύσφιξη ή επίπεδη κοιλιά και λεπτότερους γλουτούς. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που μέσα από την άσκηση χαλαρώνουν, νιώθουν ευεξία και προστατεύουν την υγεία τους. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές :

1. Για σύσφιξη και χαλάρωση, ακολουθήστε προγράμματα στα οποία θα χρησιμοποιήσετε λάστιχα και οτιδήποτε σας προτείνουν στο γυμναστήριο για σύσφιξη σώματος. Το pilates και η γιόγκα είναι μια καλή λύση, δεδομένου ότι δυναμώνουν τους μυς και κάνουν πιο ευέλικτο το σώμα

2. Για αδυνάτισμα, πολύ ενδιαφέρον έχει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα με γιόγκα, με το οποίο μπορείτε να κάψετε λίπος, να χάσετε βάρος και να αποκτήσετε ευλυγισία στο σώμα σας.

3. Το τρέξιμο ή το περπάτημα, είναι ένας καλός τρόπος να χάσετε πόντους και να καίτε το επιπλέον λίπος. Μισή ώρα τρέξιμο την ημέρα ή 20 λεπτά περπάτημα, θεωρούνται μια εξαιρετική άσκηση.

4. Οι απόψεις για την αεροβική γυμναστική διίστανται τα τελευταία χρόνια. ΄Εχει φανατικούς οπαδούς, αλλά και φανατικούς εχθρούς. Αφού συμβουλευτείτε κάποιον φυσιοθεραπευτή ή γυμναστή και σας βεβαιώσει ότι είστε σε θέση να παρακολουθείτε προγράμματα αεροβικής, να είστε βέβαιοι ότι είναι η καλύτερη άσκηση για την καύση του λίπους. Συνιστάται άσκηση τρείς φορές την εβδομάδα από μία ώρα κάθε φορά, και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα. Εάν είστε συνεπείς, το λίπος θα εξαφανιστεί από το σώμα σας με τον τρόπο που εσείς θέλετε!

Γενικά υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να ασκηθείτε, πρώτα για την καλή σας υγεία και στη συνέχεια για μια ωραία εμφάνιση. Μην το αμελήσετε για ακόμα μια φορά, ξεκινήστε το τώρα που είναι φθινόπωρο ,γιατί έρχεται και ο χειμώνας και ο οργανισμός μας ζητάει περισσότερη τροφή και πιο πολύ …τζάκι με κανένα καλό κρασί και καλή παρέα. Και να θυμάστε ότι όταν κανείς συνηθίζει να γυμνάζεται, δεν το εγκαταλείπει εύκολα. Θα διαπιστώσετε μεγάλη διαφορά στη διάθεσή σας και στον τρόπο σκέψης σας, νοιώθοντας ευεξία και αισιοδοξία, ιδιαίτερα όταν αρχίσετε να βλέπετε τα πρώτα αποτελέσματα στο σώμα σας.

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

 

=> Διαβάστε επίσης:

Λάμπρος Αθανασόπουλος: Παιδιά και αθλητισμός – Μια πολύτιμη εμπειρία για το παιδί