Παραθέτουμε και πάλι, μερικές πολύτιμες συμβουλές, όπως τις δημοσίευσε από τη σελίδα του στο fb, ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων, καθώς αυτές τις συμβουλές/οδηγίες/πληροφορίες, πρέπει να τις γνωρίζουμε όλοι.

Καλώς ήρθατε στην εποχή που βρέχει (πάλι) γατάκια παντού.
Σας παρακαλούμε διαβάστε τα παρακάτω και προωθήστε τα όπου θεωρείτε σημαντικό διότι πολλές φορές θέλοντας να κάνουμε αυτό που εμείς θεωρούμε καλό γίνεται μεγαλύτερο κακό… Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να επέμβουμε για να μην προξενήσουμε πρόβλημα, άθελα μας, από άγνοια.
Η μάνα γάτα θα αφήσει πολλές φορές μόνα τους τα γατάκια ακόμα και για 24 ώρες ή και παραπάνω. Είτε γιατί θα τα μεταφέρει ένα ένα, είτε θα ψάξει για ένα άλλο σημείο πιο ασφαλές, είτε γιατί θέλει να ξεκουραστεί και να βρει τροφή, είτε το πιο σημαντικό, να παρασύρει μακριά τους αρσενικούς που καραδοκούν να πνίξουν τα γατάκια της έτσι ώστε η μάνα γάτα να ζευγαρώσει ξανά μαζί τους καθώς μια θηλυκή γάτα μόλις σταματήσει να θηλάζει έχει ξανά οίστρο.
Και ναι μεν σε εμάς ακούγεται φοβερό και τρομερό το “να πνίξουν” όμως στην φύση των αιλουροειδών είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Για αυτό η μάνα γάτα ζευγαρώνει πολλές φορές τον χρόνο και γεννά πολλά γατάκια την φορά γιατί ένα πολύ μικρο ποσοστό θα επιβιώσει. Επίσης αν τα γατάκια γεννηθούν άρρωστα η μάνα γάτα θα τα αφήσει να πεθάνουν. Είναι δική της επιλογή επειδή αυτή γνωρίζει καλύτερα και στην αρμονία και ισορροπία της φύσης έτσι πρέπει να γίνει. Επίσης αφήνει τα άρρωστα να πεθάνουν προκειμένου να μην εξαπλωθούν γατοασθένειες.
Εμείς επεμβαίνουμε ΜΟΝΟ όταν έχει επέμβει ΗΔΗ ανθρώπινο χέρι.
Δηλαδή όταν βρίσκουμε μωρά παρατημένα μέσα σε κούτες δίπλα σε κάδους ή κλεισμένα μέσα σε σακούλες πεταμένα η αν δούμε μωρά πάνω σε δρόμο η σε σημείο επικίνδυνο για να πατηθούν. Η μάνα γάτα δεν θα τα αφήσει σε ένα τέτοιο σημείο .
Εάν επέμβουμε και τα μαζέψουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε τι να κάνουμε ή να ρωτήσουμε και να μάθουμε. Όμως θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη τους.
Μπορούμε να τα κάνουμε ανάρτηση σε πολλές σελίδες ή γκρουπ στο facebook αναζητώντας μάνα γάτα για να τα μεγαλώσει. Τα περισσότερα σωματεία αλλά και οι εθελοντές έχουν διαθέσιμες λίστες με τις σελίδες και τα γκρουπ αυτά, ζητήστε τη.
Αν επιλέξουμε να τα μεγαλώσουμε εμείς με μπιμπερό κλπ θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τα προωθήσουμε υπεύθυνα σε υιοθεσίες καθώς αυτά τα γατάκια θα έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό και δεν θα γνωρίζουν από κοινωνική συμπεριφορά γάτας ούτε από εξωτερικό περιβάλλον, καθώς αυτά είναι πράγματα που θα στερηθούν από τη μάνα τους.

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Δεν μαζεύουμε γατάκια που κλαίνε, που είναι μόνα τους, που τα καημένα θα πεθάνουν, που θα τα πνίξουν τα αρσενικά, που δεν έχουν μανούλα κτλ γιατί όλα αυτά είναι αυθαίρετα συμπεράσματα συναισθηματικής έξαρσης δικής μας και δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
ΠΡΙΝ τα μαζέψουμε πρέπει να σκεφτούμε ότι η μάνα γάτα θα γυρίσει και θα τα ψάχνει. Θα της δημιουργήσουμε απίστευτο στρες να μην βρίσκει τα γατιά της. Το επόμενο βήμα της είναι να ξαναμπεί σε οίστρο για να ξαναζευγαρώσει και να ξαναγεννήσει νέο σετ γατάκια σε δυο μήνες. Έτσι θα ξεκινήσει ένας νέος φαύλος κύκλος.
Αν παρόλα αυτά τα μαζέψουμε πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι μέχρι την ολοκλήρωση. Δηλαδή δεν παίρνουμε γατάκια, βγάζουμε σελφι και βομβαρδίζουμε το facebook πως τα σώσαμε και αφού δούμε ότι “ααα, έχει πολύ δουλειά” αρχίζουμε και φωνάζουμε που είναι οι φιλοζωικές και οι εθελοντές να πάρουν τα γατάκια!
Ο ΣΠΑΖ, όπως και τα περισσότερα φιλοζωικά σωματεία, αποτελείται από λιγοστούς εθελοντές που με μεγάλη χαρά θα συμβουλέψουν, θα βοηθήσουν να στειρωθούν, θα βοηθήσουν και θα υποστηρίξουν όποιον θέλει να περιθάλψει / φιλοξενήσει / υιοθετήσει αδέσποτα γατιά ή γατάκια .
ΑΛΛΑ δεν είναι εφικτό να φιλοξενήσουμε / περιθάλψουμε όλα αυτά τα γατάκια που μας ζητάτε, πάνω από 10 μηνύματα την ημέρα, καθώς δεν υπάρχουν οι χώροι.
Αντίστοιχα, ΔΕΝ τα κρατάμε για 3,4 μήνες και μετά να τα κατεβάσουμε ΑΣΤΕΙΡΩΤΑ κάτω στον κήπο μας ή να τα αφήσουμε στο δρόμο που τα βρήκαμε. Η πρώτη περίπτωση είναι έγκλημα καθώς το μόνο που κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε αρκετές νέες γενιές γατιών, η δεύτερη ισοδυναμεί με ξαφνικό γρήγορο και πολλές φορές επώδυνο θάνατο.
Αν καταφέρουμε να τα μεγαλώσουμε οφείλουμε να τα στειρώσουμε (υπάρχουν οικονομικές στειρώσεις, τα φιλοζωικά σωματεία ή/και οι εθελοντές μπορούν να σας κατευθύνουν σε αυτό) και να προσπαθήσουμε να τους βρούμε υπεύθυνη υιοθεσία.
Φιλοζωία σημαίνει να αφουγκραζόμαστε και να σεβόμαστε το ένστικτο των ζώων, τον ρυθμό, την αρμονία, την ισορροπία της φύσης.

Ας μην κάνουμε προβολή της δικής μας “συναισθηματικής αναπηρίας” εις βάρος τους. Θέλει ψυχραιμία, λογική, σεβασμό και αγάπη.