Τα εγκαίνια της έκθεσης Τύπου με το πιο σπάνιο και συγκινητικό υλικό

Εγκαινιάστηκε η έκθεση Τύπου του ’40 στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας

Με την ερμηνεία τραγουδιών του 1940 από τη χορωδία του 8ου Γυμνασίου Γλυφάδας και την παρουσία μαθητών από το 1ο Γυμνάσιο της πόλης εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ο Τύπος της νίκης – η νίκη του Τύπου», στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας.

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση εγκαινιάσαμε μια σπουδαία έκθεση, με εφημερίδες και σπάνιο έντυπο υλικό από την ένδοξη περίοδο του 1940, από την Κατοχή και την Αντίσταση», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, στη γιορτή των εγκαινίων. «Τα ντοκουμέντα της έκθεσης προκαλούν δέος και συγκίνηση, καθώς είναι αυθεντικά δείγματα του θάρρους και της τόλμης των πατεράδων και των παππούδων μας και της βαθιάς αγάπης τους για την πατρίδα και την ελευθερία. Είναι χρέος όλων μας να κρατάμε άσβεστη τη φλόγα που εκείνοι άναψαν και να θυμόμαστε και να τιμούμε με κάθε τρόπο τους αγώνες και τις θυσίες τους. Αξίζουν πολλά μπράβο στον 16χρονο Γιώργο Λεβιθόπουλο, που συντηρεί με μεγάλο μεράκι το αρχείο του παππού του και επιμελήθηκε της έκθεσης.»

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων «Γεώργιος Λεβιθόπουλος», θα φιλοξενείται στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας ως και τις 30 Οκτωβρίου.

Εκτός από την έκθεση σπάνιων εφημερίδων του ΄40 – ΄41, εκτίθενται επίσης, και διάφορα συγκλονιστικά ντοκουμέντα της εποχής εκείνης, όπως επιστολές στρατιωτών από το μέτωπο, τηλεγραφήματα – διαταγές, έγγραφα, ειδικές εκδόσεις κ.ά. Αρχικά παρουσιάζονται οι εφημερίδες της 16ης, 17η και 18ης Αυγούστου του 1940, με συγκλονιστικά άρθρα και φωτογραφίες από τον τορπιλισμό της «Έλλης». Στη συνέχεια, ακολουθούν οι εφημερίδες της 28ης Οκτωβρίου, έκτακτα παραρτήματα της 7ης πρωινής ώρας, που αναγγέλλουν το τρομερό γεγονός του πολέμου «Η Ιταλία εκήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα».

Ακολουθούν οι εφημερίδες του άνισου πολέμου που περιγράφουν τις τιτάνιες μάχες του ελληνικού στρατού στις κορυφές της Πίνδου, και «πανηγυρίζουν» τις μεγάλες τρισένδοξες νίκες «πήραμε την Κορυτσά», «Μπήκαμε στο Αργυρόκαστρο», «Η γαλανόλευκη κυματίζει στους Αγίους Σαράντα», «Το υποβρύχιο Παπανικολής βύθισε ιταλική νηοπομπή», «Έπεσε η Χειμάρα», κ.ά. και οι καμπάνες για μια ακόμη φορά χτυπούν χαρμόσυνα.

Ο επισκέπτης, μοιράζεται μαζί με τους ηρωικούς φαντάρους μας στις κορυφές της Πίνδου, τις ανεπανάληπτες εκείνες στιγμές, σ’ ένα μοναδικό ταξίδι του στην ιστορία. Ενώ χάρη στον σατιρικό τύπο και τις σπαρταριστές γελοιογραφίες της εποχής, βρίσκει ακόμη και μια όαση ευθυμίας.

201015_EKTHESI_004

Οι εφημερίδες παρατίθενται με χρονολογική σειρά και αφού «ζήσουμε» και την συντριβή των Ιταλών κατά την εαρινή επίθεση του ΄41 φθάνουμε στην γερμανική επίθεση, που η δόξα, ακόμη μια φορά στεφανώνει την Ελλάδα. Ακόμα και όταν «τελικά σκλαβώθηκαν οι νικητές». Το φόντο στα ταμπλό την εφημερίδων, παύει να είναι γαλάζιο και το διαδέχεται το μαύρο χρώμα καθώς φθάνουμε στην 28 Απριλίου του 1941, που αναγγέλλεται η κατάληψη των Αθηνών από τους Γερμανούς. Και η μαύρη περίοδος της κατοχής αρχίζει.

Παρατίθενται εφημερίδες «νόμιμες» που γράφουν ό,τι τους επιβάλλει η τριπλή λογοκρισία, γερμανική, ιταλική και «ελληνική». Φωτογραφίες, καθώς και αυθεντικά χαρτονομίσματα της κατοχής, με μεγαλύτερο «δύο χιλιάδες εκατομμύρια» (δηλαδή δύο δισ.) συνοδεύουν τα ταμπλό του κατοχικού γερμανόπληκτου «νόμιμου» τύπου. Από την άλλη πλευρά όμως, παρουσιάζονται γνήσιες, αυθεντικές σπανιότατες εφημεριδούλες του παράνομου αντιστασιακού τύπου. Μικρά μονόφυλλα που διακινούνται με απόλυτη μυστικότητα από τσέπη σε τσέπη, έδιναν «φιλί της ζωής» στη λευτεριά, μα όποιος συλλαμβανόταν με ένα τέτοιο εφημεριδάκι, ήταν αρκετό να υποστεί φρικτά βασανιστήρια και να βρεθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα…

201015_EKTHESI_001

Και τελειώνει το ταξίδι με τις πρώτες εφημερίδες της απελευθέρωσης ενώ κλείνει με την πρώτη επίσημη «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», αριθμός φύλλου 1, (18 Οκτώβριου 1944) που περιέχει ένα μόνο άρθρο του πρώτου μεταπολεμικού πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, το οποίο ουσιαστικά κηρύσσει την επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους.