2 συνταγές για ΛΑΧΤΑΡΙΤΟ ΠΑΓΩΤΟ σήμερα, από την Μαίρη Παναγάκου!

Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, νέες συνταγές από την chef Μαίρη Παναγάκου.

 

 

Ζαχαροπλαστική

|| Βασική συνταγή για παγωτό βανίλια ||

Υλικά

500 γρ γάλα πλήρες
2 λουβιά βανίλιας
6 κρόκους αυγών
150 γρ ζάχαρη
300 ml κρέμα γάλακτος 35%

Τρόπος παρασκευής

1. Ζεσταίνετε 500 γρ γάλα πλήρες μαζί με 2 λουβιά βανίλιας, (χαρακωμένα κάθετα) μέχρι να πάρουν μια βράση. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε να εμποτιστούν στο γάλα για 30′.
Αφαιρείτε τα λουβιά, γιατί μπορεί να αφήσουν κόκκους στο γάλα.
2. Σε μεγάλο μπολ, χτυπάτε 6 κρόκους αυγών με 150 γρ ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα. Σιγά σιγά προσθέτετε , ανακατεύοντας το γάλα και στην συνέχεια μεταφέρετε το μείγμα
σε ένα καθαρό κατσαρολάκι.
3. Τα ανακατεύετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίζουν να πήζουν, χωρίς όμως να τα αφήσετε να βράσουν. Βγάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, σκεπάζετε με πετσέτα, αφήνετε να
κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο (συντήρηση) για 1 ώρα.
4. Χτυπάτε 300 ml κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ σφικτή. Ρίχνετε μέσα την κρέμα που είχατε στο ψυγείο και αδειάζετε το νέο μείγμα σε μεταλλικό δοχείο κατάλληλο για παγωτό.
Καταψύχετε για 2 περίπου ώρες, σκεπασμένο, (μέχρι να μισοπαγώσει).
5. Βγάζετε το παγωτό από την κατάψυξη και το χτυπάτε με μίξερ χειρός για 30». Επαναλαμβάνετε την διαδικασία κατάψυξης και χτυπήματος άλλες 3 φορές και τέλος αφήνετε το παγωτό να παγώσει για 3 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί. Όσες περισσότερες φορές το χτυπήσετε τόσο πιό αφράτο θα γίνει.

 

|| Παγωτό σοκολάτας ||

Θα προσθέσετε στο παγωτό βανίλιας 325 γρ κουβερτούρα, γάλακτος ή πικρή, που έχετε λιώσει και αφήσει να κρυώσει, μαζί με την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζετε σύμφωνα με την συνταγή σας.

photo: garlicandzest.com

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλή σας όρεξη!

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.

 


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture



follow us on twitter