Ποια άσκηση είναι καλύτερη;  Ελλειπτικό,  διάδρομος, ή κανένα;

|| Γράφει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος ||

Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres

Κάθε Τρίτη, ο Φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος, θα είναι “εδώ” μαζί μας και θα μας συμβουλεύει!

 

ΑθανασόπουλοςΠοιό μηχάνημα αερόβιας γυμναστικής είναι καλύτερο και πιο αποτελεσματικό; Ο διάδρομος ή το ελλειπτικό;

Ώρα να μάθουμε…

Είμαστε στο γυμναστήριο, μάς πιέζει ο χρόνος και χρειαζόμαστε λίγη καλή αερόβια άσκηση. Τί επιλέγουμε; Το ελλειπτικό ή τον διάδρομο; Ας συγκρίνουμε αυτά τα δύο όργανα, και ποιο μπορεί να μάς γυμνάσει καλύτερα, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και καίγοντας θερμίδες.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;

Ο διάδρομος είναι ένα όργανο που αποτελείται από μία περιστρεφόμενη λωρίδα, πάνω στην οποία περπατάμε ή τρέχουμε. Μπορούμε να αυξήσουμε την ταχύτητα ή την κλίση, για να κάνουμε την άσκηση πιο απαιτητική. Το ελλειπτικό μηχάνημα, από την άλλη, έχει “πετάλια” στα οποία τοποθετούμε τα πόδια μας και τα μετακινούμε εμείς. Πολλά ελλειπτικά μηχανήματα έχουν και λαβές για τα χέρια, για να κινείται ολόκληρο το σώμα. Και τα δύο μηχανήματα είναι εξαιρετικές επιλογές για αερόβια άσκηση.

 

Ποιά είναι τα οφέλη του καθενός;

Ας ξεκινήσουμε με τον διάδρομο. Αποτελεί την καλύτερη επιλογή για δρομείς και για άτομα που κάνουν τακτικά jogging, καθώς μιμείται με άψογο τρόπο το περπάτημα ή τρέξιμο σε εσωτερικό χώρο. Παράλληλα, οι ρυθμίσεις ταχύτητας και κλίσης δίνουν πολλές επιλογές.

Το ελλειπτικό είναι άσκηση χαμηλότερης έντασης σε σχέση με τον διάδρομο. Πολλά ελλειπτικά μας δίνουν την δυνατότητα να αλλάξουμε την κλίση, ή να αυξήσουμε την αντίσταση που θα ασκούν στα πόδια μας τα πετάλια, για να κάνουμε την άσκηση δυσκολότερη. Τα ελλειπτικά είναι ιδανικά για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο γόνατο ή στις αρθρώσεις, καθώς ασκούν λιγότερη πίεση στο σώμα σε σχέση με τον διάδρομο. Πάντως, ακόμα και με προβλήματα στο γόνατο, το απλό περπάτημα στο διάδρομο μπορεί να είναι το ίδιο – ή και καλύτερη επιλογή – από το ελλειπτικό.

Η διαφορά βρίσκεται στο ότι το ελλειπτικό χρησιμοποιεί το σώμα με διαφορετικούς τρόπους, και αποτελεί κάπως διαφορετική μορφή αερόβιας άσκησης. Και, τέλος, είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τις λαβές του ελλειπτικού για στήριξη – αυτό μπορεί να καταστρέψει την άσκηση.

διάδρομος

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε;

Στην περίπτωση, λοιπόν, προβλήματος στο γόνατο, ίσως η πιο ασφαλής επιλογή να είναι ένα στατικό ποδήλατο, ή κολύμβηση σε πισίνα. Προτού ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής, θα ήταν καλό να συμβουλευθείτε τον φυσιοθεραπευτή σας, σχετικά με τον όποιο τραυματισμό σας. Γιατί όταν μιλάμε για πρόβλημα στο γόνατο και έχουμε περάσει το στάδιο της έξαρσης αποφεύγοντας την υποτροπή, ο φυσιοθεραπευτής θα μας βοηθήσει όχι απαραίτητα με συνεδρίες φυσιοθεραπείας, αλλά με συμβουλές. Αυτός ξέρει πότε θα κάνουμε αερόβια άσκηση σε όρθια στάση ή σε μηχανήματα ή σε ύπτια θέση. Μπορεί να χρειαζόμαστε ασκήσεις ισομετρικές, ισοτονικές, ισοκινητικές.

 

Τελικά, ποιο είναι πιο αποτελεσματικό;

thavmastikoΜε πολύ απλά λόγια… εξαρτάται! Πρέπει να αναρωτηθούμε τι ψάχνουμε εμείς από τη γυμναστική μας, και ποιοι άλλοι παράγοντες βρίσκονται στη μέση. Μπορούμε να καταβάλουμε την ίδια προσπάθεια και στα δύο μηχανήματα. Μπορούμε να αλλάζουμε το πρόγραμμά μας κάθε εβδομάδα και να χρησιμοποιούμε διαφορετικές ταχύτητες και εντάσεις για να μη συνηθίσει το σώμα μας, και να παρουσιάζουμε στους μύες μας συνεχώς καινούργιες προκλήσεις.

“Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν χρειαζόμαστε κανένα μηχάνημα!!!”

Όλα αυτά τα μηχανήματα είναι ανακάλυψη ενός λάθους τρόπου προσέγγισης του σώματός μας. Δηλαδή, χωρίζεται το σώμα σε διάφορα τμήματα, πάνω κοιλιακοί, κάτω κοιλιακοί, πάνω μυς του στέρνου, κ.α.

Αντίθετα υπάρχει και μια άλλη άποψη ολιστικής προσέγγισης του σώματός μας. Αυτή που εξετάζει τον σωματότυπο μας, την καθημερινή δραστηριότητα στην εργασία μας, την ισορροπία μεταξύ εμπρόσθιων και οπίσθιων μυών. Μια πολλή καλή εξέταση στο σώμα μας και ταυτόχρονα πρόληψη, κάνει η μέθοδος Ορθοστατικής Mezieres (βλ.www.physiotherapy-center.gr). Aυτή η εξέταση θα μάς πει εάν μπορούμε να γυμνάζουμε το μπροστινό μέρος του σώματος με ίδιες ασκήσεις με το οπίσθιο μέρος. (Έχω ξαναγράψει ότι οι ομόκεντρες συστολές των μυών χρειάζονται ΜΟΝΟΝ για τους εμπρόσθιους μυς, ενώ οι οπίσθιοι μυς χρειάζονται έκκεντρες-διατατικές ασκήσεις).

logotest2