Η κυβέρνηση μέρες τώρα συνιστά να μείνουμε όλοι σπίτι.
Γιατί όμως είναι ζωτικής σημασίας να μείνουμε σπίτι; Τί προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο; Θα σταματήσει αυτό την εξάπλωση της πανδημίας;

Ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Είναι αρκετά ανθεκτικός καθώς ζει σε επιφάνειες μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αποδεδειγμένα ο COVID-19 μπορεί να επιβιώσει ως και 72 ώρες πάνω σε πλαστικές επιφάνειες, 48 ώρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, 24 ώρες σε χαρτόνι και 4 ώρες σε χαλκό. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει έως και 4 ώρες στον αέρα.
Η παρότρυνση του υπουργείου τις προηγούμενες μέρες, και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυριακής 22/3/2020, αποσκοπούν στην καλύτερη κατανομή των κρουσμάτων.
Το πρόβλημα με τον συγκεκριμένο ιό είναι ότι στοχεύει το αναπνευστικό, ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς που νοσούν να χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Τα ελληνικά νοσοκομεία δεν είναι προετοιμασμένα να δεχτούν μεγάλο όγκο περιστατικών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αν και καλά εκπαιδευμένο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη νέα πραγματικότητα.

 

Με το να μείνουμε σπίτι,

καθυστερούμε την μετάδοση του ιού, άρα μειώνουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση βοηθάμε το ιατρικό προσωπικό να ανταπεξέλθει σε αυτή τη δοκιμασία.

Πέραν όμως αυτού, βοηθάμε εμάς, τους συγγενείς μας και τους συνανθρώπους μας που πρόκειται να νοσήσουν από τον ιό. Γιατί όταν κάποιος χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ, για να μπορέσει να ανακάμψει, ο γιατρός δεν θα χρειάζεται να κληθεί να επιλέξει σε ποιον ασθενή να το προσφέρει λόγω διαθεσιμότητας.
Πολύς κόσμος δεν κατανοεί τη ζωτικότητα της κατανομής των κρουσμάτων. Καλύτερη κατανομή σημαίνει καλύτερη ποιότητα νοσηλείας. Εδώ να σημειωθεί πως οι γιατροί, οι νοσηλευτές αλλά και το παραϊατρικό προσωπικό κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Εργάζονται σκληρά, και ενώ υπάρχουν ελλείψεις, και σε αναλώσιμα και σε προσωπικό, κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.

Οι πιθανότητας τώρα κάποιος να νοσήσει από κορονοϊό ενώ κρατάει «social distancing» (κοινωνική αποστασιοποίηση) μειώνονται δραματικά. Αν για το επόμενο διάστημα ακούσουμε όλοι τις οδηγίες που μας δίνονται θα βγούμε νικητές σε αυτό τον αγώνα πιο γρήγορα.

Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.
Μένοντας σπίτι στηρίζετε την προσπάθεια και τον αγώνα αυτών των ανθρώπων.
Μένοντας σπίτι βοηθάτε όσους νοσούν να έχουν τη φροντίδα που χρειάζεται.
Μένοντας σπίτι αποφεύγετε να νοσήσετε.

Μένουμε ασφαλείς. Μένουμε σπίτι.

Μίνα Παναγιώτου

 

Ευχαριστούμε την κ. Παναγιώτου (εκπ. Biomedical Scientist), για τις πληροφορίες.

 

HEALTH & FITNESS