Περισκόπιο στη Γλυφάδαστην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Πολιτιστικό καλοκαίρι με αποστάσεις και ενστάσεις

Ξεκίνησε το πολιτιστικό καλοκαίρι με το Φεστιβάλ Στη Σκιά των Βράχων  με ένα αφιέρωμα στις Γυναίκες Μαχήτριες της ελληνικής επανάστασης, και ακολούθησε η μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή με την Καντάτα Ελευθερίας. Δειλά -δειλά κάνουμε τα πρώτα βήματα μετά τον εγκλεισμό. Ακολουθούν οι εκδηλώσεις στο κήπο του Μεγάρου στις 21 Ιουνίου για τη γιορτή της μουσικής. Η πόλη ξαναβρίσκει το βηματισμό της και τις μουσικές της. Παίρνει βαθιές ανάσες και αναπνέει με αποστάσεις αλλά και ενστάσεις από τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες για τον αριθμό των ατόμων που θα συμμετέχουν αλλά και γενικότερα την υποστήριξη της πολιτείας στον κόσμο του πολιτισμού.

 

Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2021: Πολιτισμός και Οικολογία

Τα τελευταία χρόνια οι φυσικές καταστροφές σε όλο τον πλανήτη αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει όριο στις αντιδράσεις της τραυματισμένης φύσης. Η κλιματική αλλαγή συνοδευόμενη από πανδημίες είναι ήδη εδώ. Κι όμως ακόμα βρισκόμαστε στα καμπανάκια. Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα αν η ανθρωπότητα δεν επανέλθει στο μέτρο; Ποια θα μπορούσε να είναι η συνεισφορά των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα; Ποια ήταν και είναι η θέση των “ευρύτερων πολιτισμών” όλα αυτά τα χρόνια, όπου η ανθρωπότητα προκαλεί την τοιουτρόπως κλιματική αλλαγή; Aκόμα και σήμερα πόσοι είναι οι πολίτες των “έξυπνων πόλεων” που γνωρίζουν τη ζωτική σημασία της ανακύκλωσης; Πόσο αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του “ζωντανού” οικοσυστήματος μέσα στο αστικό τοπίο; Οι μεγαλουπόλεις προκαλούν τους μεγάλους ρίπους σε όλο τον πλανήτη ενώ σε αντιδιαστολή δημιουργούν και αναπτύσσουν τους κατά τόπους πολιτισμούς. Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι αυτοί οι πολιτισμοί από την φύση και την οικολογική σκέψη; Ωστόσο για πρώτη φορά φέτος το Μικρό Παρίσι των Αθηνών θεσμοθετεί ένα ολοκληρωμένο Jazz & World music festival με 11 συνολικά συναυλίες, στον κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Αθήνας έναντι του σταθμού Λαρίσης. Η είσοδος στις συναυλίες είναι μεν ελεύθερη αλλά πρώτα χρειάζεται να γίνει κράτηση με email στο petitparis.athenes@gmail.com, καθώς οι θέσεις θα είναι περιορισμένες λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού. Έναρξη των συναυλιών στις 21:00. (Πηγή: culturenow.gr)

 

Στη Σκιά των βράχων

Το Φεστιβάλ Στη Σκιά των Βράχων που διοργανώνεται από το Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης Υμηττού ξεκίνησε τη Δευτέρα 14 Ιουνίου με ένα αφιέρωμα στις Γυναίκες Μαχήτριες της ελληνικής επανάστασης, και ακολούθησε η μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή με την Καντάτα Ελευθερίας, ένα σύγχρονο λαϊκό μουσικό έργο σε κείμενα των Ρήγα, Σολωμού και Μακρυγιάννη. Οι δύο αυτές εκδηλώσεις όπως και η συναυλία αφιέρωμα στην μελοποιημένη ποίηση των Μ. Αναγνωστάκη, Γ. Θεοδωράκη, Τ. Λειβαδίτη είναι παραγωγές του Φεστιβάλ. Όπως κάθε χρόνο το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονου ρεπερτορίου από το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ και τις σημαντικότερες παραγωγές του ελεύθερου θεάτρου, καθώς και συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών (Τάνια Τσανακλίδου, Λίνα Νικολακοπούλου, Σταμάτη Κραουνάκη, Γιάννη Χαρούλη, Ματούλας Ζαμάνη, Μελίνας Κανά, Λιζέτας Καλημέρη, Viagra Boys, Solmaister, Δημήτρη Μητσοτάκη, Υπόγεια Ρεύματα, Magic De Spell, κ.α.). Ακόμη, ένα αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και μια παράσταση από το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Βύρωνα. (Πηγή: culturenow.gr)

 

Αυξήθηκαν οι βίαια εκτοπισμένοι παγκοσμίως παρά την πανδημία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) απευθύνει έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας, ώστε να σταματήσει και να αρχίσει να αντιστρέφεται η αυξητική τάση που παρατηρείται τα τελευταία δέκα χρόνια στον εκτοπισμό λόγω βίας και διώξεων. Παρά την πανδημία, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους το 2020 εξαιτίας των πολέμων, της βίας, των διώξεων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έφτασε σχεδόν τα 82,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας. Παρατηρείται μια επιπλέον αύξηση της τάξης του 4% από τον ήδη πολύ υψηλό αριθμό των 79,5 εκατομμυρίων ξεριζωμένων στα τέλη του 2019.Η έκθεση καταδεικνύει ότι μέχρι το τέλος του 2020 υπήρχαν 20,7 εκατ. πρόσφυγες υπό την εντολή της Ύπατης Αρμοστείας, 5,7 εκατ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και 3,9 εκατ. Βενεζουελάνοι εκτοπισμένοι έξω από τη χώρα τους. Ακόμα 48 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους (IDPs) και 4,1 εκατομμύρια ήταν αιτούντες άσυλο. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι παρά την πανδημία και τις εκκλήσεις για μια παγκόσμια εκεχειρία, οι συγκρούσεις συνέχισαν να τρέπουν τους ανθρώπους σε φυγή από τα σπίτια τους. (Πηγή: Εφ. Συν)

 

Για μια αγκαλιά

Στις 18 Μαΐου η Λούνα Ρέγες, μια Ισπανίδα εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού, αγκάλιασε έναν Σενεγαλέζο πρόσφυγα που μόλις είχε μπει στον θύλακα Θέουτα της Ισπανίας στη Βόρεια Αφρική. Όταν το βίντεο ανέβηκε στα κοινωνικά μέσα, η Λούνα στοχοποιήθηκε με λόγια μίσους, σεξιστικά, κακοποιητικά. Η Λούνα δεν πτοήθηκε. Περιέγραψε την αγκαλιά σαν «το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο». Δεν ήξερε το όνομά του, αλλά είδε ότι ήταν εξαντλημένος και του έδωσε λίγο νερό. «Έκλαιγε, άπλωσα το χέρι μου και με αγκάλιασε… Κόλλησε πάνω μου. Αυτή η αγκαλιά τον έσωσε». «Δεν θα επιτρέψουμε να κερδίσει το μίσος», δήλωσε η Rita Maestre, δημοτική σύμβουλος στη Μαδρίτη. «Εμείς που θεωρούμε αυτό το αγκάλιασμα σύμβολο των καλύτερων της χώρας μας είμαστε περισσότεροι από τους άλλους». Για τη Nadia Calvino, υπουργό Οικονομίας, η Λούνα αντιπροσωπεύει τις καλύτερες αξίες της κοινωνίας, για τη Yolanda Díaz, υπουργό Εργασίας, αποτελεί σύμβολο ελπίδας και αλληλεγγύης. (Πηγή: Εφ. Συν)

 

H Γιορτή της Μουσικής 2021 στον Κήπο του Μεγάρου

Η παγκόσμια Γιορτή της Μουσικής, κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, είναι πλέον ένας καθιερωμένος διεθνής θεσμός που από το 1981 μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε εκατοντάδες πόλεις ανά την υφήλιο. Διοργανώθηκε πρώτη φορά στον Κήπο του Μεγάρου το 2013 και είναι πλέον το απόλυτο «must» των μουσικών καλοκαιριών μας στην πόλη. Φέτος, σε δύο διαφορετικές σκηνές θα απολαύσουμε τρεις εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι Athens Classical Players, οι σολίστ εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που είναι η resident orchestra του Μεγάρου, το ελληνικό σχήμα Εncardia και το γυναικείο φωνητικό σύνολο chόres της Μαρίνας Σάττι (μουσική διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα).

 

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο φεστιβάλ Summer in the City

Ο Φοίβος Δεληβοριάς βγαίνει απ’ το σπίτι του κι έρχεται στην Πλαζ Αρετσούς για μια συναυλία στο πλαίσιο του Summer in the City – SKG Music Festival στις 28 Ιουνίου. Παρέα με τους σταθερούς συνεργάτες του, τη μπάντα του και την τραγουδίστρια Νεφέλη Φασούλη, γυρίζουν την Ελλάδα με μουσική που φύλαξαν σαν τα μάτια τους την περίοδο των περιορισμών. Τραγούδια παλιά του τραγουδοποιού που όμως οι συνθήκες τους δίνουν άλλο νόημα, τραγούδια ολοκαίνουργια που συναντιούνται με τους φίλους τους λίγο πριν εκδοθούν, από τον επερχόμενο δίσκο του Φοίβου, αλλά και από τον πρώτο της Νεφέλης, γραμμένο επίσης από τον Δεληβοριά. Όλα αυτά –και μαζί τραγούδια που αγαπάμε και που μας έρχονται αυθόρμητα στο νου και στις πρόβες – σε ένα ταξίδι ηλεκτρικό και με διάθεση εγγύτητας, εμβολιασμένο με τις εμμονές μας και τις σταθερές αγάπες μας. (Πηγή: culturenow.gr)

 

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter