Λάμπρος Αθανασόπουλος: Τι είναι η μέθοδος Feldenkrais (Φελντενκράις) και ποια τα οφέλη της

|| Κάθε Τρίτη ||

Γράφει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος, Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres.

 

 Η μέθοδος Φελντενκράις προάγει την αυτό – βελτίωση μέσω της αυξημένης συνειδητοποίησης του σώματος και της δυνατής αλληλεπίδρασης μεταξύ σώματος και νου, τα οποία ορίζουν τα κινητικά πρότυπα του κάθε ατόμου.

ΑθανασόπουλοςΕίναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή τη μέθοδο ο Φυσιοθεραπευτής δεν ασχολείται μόνο με την περιοχή που δυσλειτουργεί αλλά με ολόκληρο το σώμα.

Πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν τη μέθοδο Φελντενκράις για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους ενώ και άνθρωποι που υποφέρουν από διάφορα επώδυνα σύνδρομα ή χρόνιους τραυματισμούς μπορούν να βελτιώσουν την κινητική λειτουργία τους.

Ο Μ. Φελντενκράις πίστευε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει ανεπαρκή κινητικά πρότυπα από διάφορες αιτίες (τραυματισμός, κληρονομικότητα ή συναισθηματικοί παράγοντες) στη μέθοδο Φελντενκράις. Τα κινητικά πρότυπα και οι συνήθειες αξιολογούνται πριν καταρτιστεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα αυτή η μέθοδος διέπεται από την αντίληψη ότι τα ασυνείδητα κινητικά πρότυπα του ατόμου επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένης και της ασυνείδητης αισθητικοκινητικής σχέσης, η οποία επηρεάζει τους μυς, τις αρθρώσεις και τα συνδεόμενα με αυτά κινητικά πρότυπα και ικανότητες – την ατομική αντίληψη της ισορροπίας, του χώρου, της βαρύτητας, της εικόνας του εαυτού και της κιναισθητικής αντίληψης.

Η προσέγγιση του Φελντενκράις για αλλαγή περιλαμβάνει ολόκληρο το άτομο προάγοντας την αυτοεκτίμησή του και τις ικανότητες μάθησης . Ο πόνος αποφεύγεται σε αυτή τη μέθοδο μιας και σχετίζεται με τα ανεπιθύμητα κινητικά πρότυπα τα οποία έχουν εγκατασταθεί.

Η κίνηση εφαρμόζεται αργά επιτρέποντας στο άτομο να γίνει ευαίσθητο σε κινήσεις και θέσεις, προάγοντας έτσι τη μυϊκή χαλάρωση, επιτρέποντας την αλλαγή της στάσης και θέσης του ατόμου μέσω ενός νέου και περισσότερο σωστού κινητικού προτύπου.

Όσο οι συνεδρίες προχωρούν οι κινήσεις γίνονται περισσότερο σύνθετες, γρήγορες και μεγαλύτερες σε εύρος τροχιάς. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την αυξημένη αντίληψη της κιναισθησίας και συντονισμού μειώνοντας έτσι τον πόνο. Ένα από τα χαρακτηριστικά της μεθόδου είναι ότι επιδρά αυτόματα και στις υπόλοιπες λειτουργίες που καθορίζουν την δράση του οργανισμού: την αίσθηση, το συναίσθημα και τη σκέψη. Κάθε ενέργεια και δράση του ανθρώπου συμπεριλαμβάνει και τις τρεις αυτές λειτουργίες, οι οποίες είναι αλληλοεξαρτώμενες. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε γκρουπ, είτε ατομικά. Η διάρκεια των συνεδριών είναι περίπου 60 λεπτά.

Στο κέντρο φυσιοθεραπείας του Λάμπρου Αθανασόπουλου, εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μέθοδος και σε συνδυασμό με τη μέθοδο Ορθοστατικής “Μεζιέρ και θεραπευτικού μασάζ, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. (βλ.www.physiotherapy-center.gr).

Με την μέθοδο Feldenkrais μαθαίνετε να αναγνωρίζετε τους περιορισμούς σας, να παρατηρείτε τους εαυτούς σας και έτσι σας δίνετε η δυνατότητα να αλλάξετε την κατάσταση στην οποία είσαστε. Τα οφέλη της μεθόδου είναι τέτοια ώστε να επηρεάσουν τον άνθρωπο στο σύνολό του.

Κεντρική photo: feldenkraisuk.co.uk

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

 

=> Διαβάστε επίσης:

Λάμπρος Αθανασόπουλος: Σούπερ πρόγραμμα γυμναστικής σε 15 μόλις λεπτά!