Η chef Μαίρη Παναγάκου, μάς ενημερώνει με εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές, που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους.

 

Οι Επτανήσιοι την φτιάχνουν και για τις Απόκριες και την λένε έτσι επειδή δεν έχει φύλλο.

Υλικά

150 γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

250 γρ φέτα σκληρή, πικάντικη θρυμματισμένη

150 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη

100 γρ σαλάμι αέρος ψιλοκομμένο

150 γρ γιαούρτι στραγγιστό

120 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ γλ μπέκιν πάουντερ

4-5 αυγά

λίγο λάδι για το λάδωμα του ταψιού

 

Τρόπος παρασκευής

  1. Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με το μπέκιν.

  1. Προσθέτουμε στο χτυπημένο βούτυρο, ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι, τα τυριά, το γιαούρτι και τέλος το σαλάμι. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Εαν το μείγμα είναι αραιό, προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι και αν είναι σφικτό, λίγο γιαούρτι.

  1. Λαδώνουμε ένα ταψί Νο 30 και απλώνουμε την αβράκωτη. Για να είναι νόστιμη πρέπει να είναι λεπτή και για να είναι η κρούστα τραγανή πασπαλίζουμε στην επιφάνεια λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο πάνω κάτω και ψήνουμε για 45-50′ μέχρις ότου η πίτα μας ροδοκοκκινίσει.

  1. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και την κόβουμε σε ρομβοειδή κομμάτια. Την σερβίρουμε πάνω σε μαρουλόφυλλα.

Η σκωπτική διάθεση των Επτανησίων, έδωσε το όνομα σε αυτή τη νόστιμη πίτα επειδή δεν έχει φύλλα!

Καλή σας όρεξη!

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για τις πληροφορίες.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, ταβέρνα, εστιατόριο και το bar δίπλα στην πισίνα.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.