Μαίρη Παναγάκου: Μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο (Μανιάτικη συνταγή)

|| Κάθε Πέμπτη ||

Εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους

Υλικά για 6-8 μερίδες

1 κόκκορα κομμένο σε μερίδες
1 κιλό ξερά κρεμμύδια, κομμένα στο μέγεθος μισού αμύγδαλου
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
λίγο αλάτι και πιπέρι
8-10 κομμάτια σκληρό τυρί φέτα
400 γρ ελιές πράσινες, τσακιστές (χωρίς το κουκούτσι)

Τρόπος παρασκευής

1. Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα τα κομμάτια του κόκκορα μέχρι να πιούν τα υγρά τους και ρίχνουμε το λάδι και τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε, μέχρι να ξανθύνουν τα κομμάτια του κόκκορα και τα κρεμμύδια. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον τοματοχυμό και 2 ποτήρια ζεστό νερό.
2. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει ο κόκκορας. Ρίχνουμε τις ελιές και βράζουμε με ανοιχτό το καπάκι για 15′ ακόμη.
Τρυπάμε με πιρούνι τον κόκκορα αν έχει βράσει και ρίχνουμε τα κομμάτια της φέτας. Σιγοβράζουμε για άλλα 10′ και δοκιμάζουμε στη γεύση, αν χρειάζεται και άλλο αλατοπίπερο.
Συνοδεύουμε το φαγητό με χυλοπίτες που βράζουμε στην σάλτσα του (παίρνουμε από την αρχή σάλτσα, την εμπλουτίζουμε με πελτέ και βράζουμε τις χυλοπίτες).

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ