Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: «Η Μικρά Ασία της Καρδιάς Μας»

|| Τριήμερο αφιέρωμα στις Aλησμόνητες Πατρίδες 9-10-11 Σεπτεμβρίου 2016 ||

Τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για το Μικρασιατικό Ελληνισμό με τίτλο, «Η Μικρά Ασία της καρδιάς μας» διοργανώνει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου (ΟΑΠΠΑ), για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 9, 10 & 11 Σεπτεμβρίου. Το τριήμερο περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, προβολές ντοκιμαντέρ, συναυλία, ομιλίες, θεατρικά & μουσικά δρώμενα, καθώς και τη συμμετοχή συλλόγων που θα παρουσιάσουν χορούς  της Μ. Ασίας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, «Άσε με πάλι να σου πω»,ο οποίος με το συγκρότημά του, θα παρουσιάσει τραγούδια από τον ιστορικό δίσκο «Μικρά Ασία» που κυκλοφόρησε το 1972 καθώς και μέρος του προγράμματος της τελευταίας ευρωπαϊκής περιοδείας του, με σταθμούς τα ωραιότερα τραγούδια από τη συνεργασία του με τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες.

Μαζί του επί σκηνής είναι η Ασπασία Στρατηγού, μια από τις ωραιότερες φωνές της γενιάς της, η οποία ταξιδεύει με τον Γιώργο Νταλάρα σ’ όλες τις μεγάλες σκηνές του κόσμου μαζί με μια ορχήστρα με εξαίρετους σολίστες μουσικούς.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία ΙΜΙΩΝ (κεντρική πλατεία Βούλας) έναντι του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη.

|| Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη… ||

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων:

9/9 Ημέρα Μνήμης – Αφιέρωμα στις Αλησμόνητες Πατρίδες

Ώρα έναρξης 20.30

–         Θεατρικό δρώμενο από την εθελοντική θεατρική ομάδα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με θέμα, «Στη νέα πατρίδα…», σε κείμενα και σκηνοθεσία Μενέλαου Ντάφλου.  Έρευνα: Μενέλαος Ντάφλος και Στέφανος Χατζηστεφάνου.

–         Ομιλία, με θέμα: «Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα. Επιτεύγματα και αντινομίες μιας τραυματικής διαδικασίας». Από τον Σταύρο Ανεστίδη, Ιστορικό – Διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης, εκπρόσωπο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

–      Προβολή από το ιστορικό- οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ

–      «Θυμάμαι…», αφήγηση καταγεγραμμένων μαρτυριών και λογοτεχνικών αποσπασμάτων από το Γρηγόρη Βαλτινό

–      «Smyrna», συναυλία – μουσικό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, με σκοπούς και τραγούδια από τη Σμύρνη έως την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη, με τη γυναικεία ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Συμμετέχουν με τα χορευτικά τους τμήματα, ο Λαογραφικός Όμιλος Βάρης «Σεμέλη» και ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Βάρης.

 

 

10/9 «Άσε με πάλι να σου πω»

Ώρα έναρξης: 21.00

Συναυλία με το Γιώργο Νταλάρα

Το 1972, μισό αιώνα μετά την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής, κυκλοφόρησε ο δίσκος «Μικρά Ασία», σε μουσική του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Απόστολου Καλδάρα, σε στίχους του Πυθαγόρα και ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα και της Χάρις Αλεξίου. Ο δίσκος αυτός υπήρξε τομή στη νεότερη ελληνική δισκογραφία.

Τραγούδια αυτού του δίσκου καθώς επίσης και τα ωραιότερα τραγούδια από τη συνεργασία του με τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες θα παρουσιάσει ο Γιώργος Νταλάρας με το συγκρότημα του.

Μαζί του επί σκηνής είναι η Ασπασία Στρατηγού, μια από τις ωραιότερες φωνές της γενιάς της και μια ορχήστρα με εξαίρετους σολίστες μουσικούς.

11/9 Επιμνημόσυνη Δέηση – -Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Βούλας

Ώρα έναρξης: 12.00

 

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ. Παύλου και κατάθεση στεφάνου στο «Μνημείο της Ιωνίας».

9, 10 και 11/9 Παράλληλη εκδήλωση

 

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο « Σμύρνη Αγαπημένη Πόλη – Πόλη Μαρτυρική». Η Σμύρνη πριν και μετά την καταστροφή. Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό, σε επιμέλεια, του Στέφανου Χατζηστεφάνου.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Δήμαρχο την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 20.00 και θα λειτουργεί στην Πνευματική Εστία Βούλας, Ζεφύρου 2.

Ώρες λειτουργίας 10 και 11 Σεπτεμβρίου – 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00.