Μάς ενημερώνει ο ψυχοθεραπευτής Πάνος Μαβιτζής

 

Στην παρούσα φάση, η απομόνωση, ο φόβος, ο πανικός και ο θυμός ενέχουν κινδύνους οι οποίοι μας οδηγούν σε τραγική ψυχική αλλοτρίωση.

Κάθε ένας από εμάς περιχαρακώνεται φαντασιωνόμενος ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να εξορκίσει την ασθένεια. Κάθε ένας από εμάς κινείται σαν να μην υπάρχουν οι άλλοι γύρω του, φαντασιωνόμενος πως εάν δεν έχει οπτική επαφή με τον έξω κόσμο μειώνεται ο κίνδυνος.

Μια επιτρεπτή, λόγω αναγκαιότητας, ακόμη και μετά την απαγόρευση εξόδου, επίσκεψη στα καταστήματα τροφίμων, αποτελεί μοναδική εμπειρία.
Η ατμόσφαιρα των καταστημάτων, σαφώς επηρεασμένη από την συναισθηματική φόρτιση των πελατών τους, παρομοιάζει με ένα τεράστιο βαμπίρ.
Άνθρωποι–βαμπίρ περιφερόμαστε στους διαδρόμους, προσπαθώντας να ρουφήξουμε κάθε μικρή ζωντανή ενέργεια, η οποία θα βρεθεί στην πορεία μας.
Την ρουφάμε μέσα από δυναμικές αποστασιοποίησης ή θυμού.

Κανένας μας δεν αντέχει ούτε ένα βλέμμα, ακόμη και εάν είναι ενδιαφέροντος.
Αυτή η ατμόσφαιρα υπάρχει παντού και μας τραβάει είτε στην απόσυρση είτε στην πρόκληση.
Η απόσυρση μας αποσπά από την “πραγματική πραγματικότητα” του έξω κόσμου, με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε επαφή με τους αγχογόνους παράγοντες και άρα να μην φοβόμαστε και να μην πονάμε, αλλά ταυτόχρονα και να μην χαιρόμαστε και να μην αγαπάμε, δηλαδή, να μην ζούμε.
Η πρόκληση μας βάζει σε καταστάσεις θυμού όπου φαντασιωνόμαστε ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος μας εποφθαλμιά και άρα ξεφεύγουμε από τα αντικειμενικά επώδυνα θέματα μας και ενασχολούμαστε με επουσιώδη.

Ας προσπαθήσουμε να αντιδράσουμε δραστικά, φυσικά πάντα με ασφάλεια, ενήλικη υπευθυνότητα και ενήλικη σοβαρότητα.
Σαφώς δεν θα ξεκινήσουμε να δίνουμε θερμές αγκαλιές σε όσους συναντούμε, αλλά μία τρυφερή ματιά, από απόσταση ασφαλείας, μπορούμε να την προσφέρουμε.
Μπορούμε να κοιτάμε τους άλλους στα μάτια και ας αποφεύγουν αυτοί το βλέμμα μας.
Επίσης, μπορούμε να μην ανταποκρινόμαστε στην οποιαδήποτε πρόκληση, έστω και εάν έχουμε δίκιο.
Τι σημασία έχει άλλωστε το δίκιο σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση, αφού σε λίγο θα επιστρέψουμε σπίτι και εκεί ο χρόνος δεν θα έχει καμία σημασία…

Ευχαριστούμε τον κ. Μαβιτζή για τις πληροφορίες.

 

Ο Πάνος Μαβιτζής είναι ψυχοθεραπευτής, επόπτης ψυχοθεραπείας, πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΕΨΕ (Ελληνικό παράρτημα της European Association of Psychotherapy) και πρώην αντιπρόεδρος της ΠΕΣΩΨ (Ελληνικό παράρτημα της European Association for Body Psychotherapy).