Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Μας χόρεψε για τα καλά ο «Μπάλλος»

Την ώρα που σε πολλές περιοχές της χώρας επικρατεί χάος, ενώ οι εικόνες και τα βίντεο από την πρωτεύουσα προκαλούν αίσθηση, η κυβέρνηση τόσο με διαρροές όσο και με την ενημέρωση από τον Χρήστο Στυλιανίδη «βλέπει» επιτυχημένη διαχείριση μέχρι στιγμής. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από το λεωφορείο που βυθίστηκε στην Ποσειδώνος  όπως και από το σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια που πλημμύρισε και αναγκάστηκαν οι μαθητές να το εγκαταλείψουν πατώντας πάνω σε θρανία. Τριτοκοσμικές εικόνες από μια Ελλάδα που από τη μια μετράει τις πληγές της και από την άλλη πανηγυρίζει για την αμυντική συμφωνία με την Αμερική.

 

Επιστολή ομάδας εκπαιδευτικών Μήλου

«Σήμερα, Δευτέρα 11/10/2021 οι εκπαιδευτικοί απεργούμε. Δεν θέλουμε να αξιολογηθούμε , θα έλεγε κάποιος. Λάθος! Οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε εναντίον της αξιολόγησης! Άλλωστε, καθημερινά, αξιολογούμαστε από τους μαθητές, τους γονείς, τους συναδέλφους, τον/η διευθυντή/ντρια και από όλη την τοπική κοινωνία. Καθημερινά, δίνουμε την ψυχή μας μέσα στην τάξη και εισπράττουμε την αγάπη των μαθητών μας. Σήμερα , λοιπόν, απεργούμε γιατί αυτό που βιώνουμε δεν γίνεται ν’ αποτυπωθεί, να καταγραφεί σε πλατφόρμες, να κριθεί από έναν ή πολλούς αξιολογητές, να  βαθμολογηθεί, να δημοσιοποιηθεί για να συγκριθεί με αυτό που βιώνουν άλλοι εκπαιδευτικοί σε άλλα σχολεία. Απεργούμε γιατί δεν συναινούμε να κατηγοριοποιηθούν τα σχολεία σε «καλά» και «κακά» γεγονός που θα επιφέρει μεγάλες κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών. Αντιστεκόμαστε για να μη γίνουν τα σχολεία μας επιχειρήσεις που θα χρειάζονται χορηγούς για να λειτουργήσουν, για να μη γίνουν οι γονείς πελάτες και τα παιδιά μας προϊόντα. Αντιστεκόμαστε για να μην αποδομηθεί το δημόσιο σχολείο και ο ανθρωποκεντρικός , παιδαγωγικός του χαρακτήρας που παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές.

Υπερασπίσου το παιδί,

γιατί αν γλιτώσει το παιδί

υπάρχει ελπίδα!

(Πηγή: miloslife)

 

Ο Μίκης στην Αιωνιότητα- παράταση έκθεσης

ΘεοδωράκηςΑκόμη περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να δουν την έκθεση «Ο Γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς η έκθεση παρατείνεται μέχρι το τέλος της χρονιάς, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού και κυρίως των νέων που με αφορμή τον θάνατό του ανακαλύπτουν τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό που πέρασε στην αιωνιότητα. Έτσι μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον άνθρωπο πίσω από τις μελωδίες-ορόσημα της μουσικής και της ιστορίας του τόπου μας σε μια έκθεση που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2021 με την ευκαιρία εορτασμού των 96 χρόνων δραστήριας και δημιουργικής ζωής του συνθέτη και πλέον αφιερώνεται στη μνήμη του.

Διάρκεια έκθεσης έως 30 Δεκεμβρίου. Ωράριο Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

Ελεύθερη Είσοδος με δελτία εισόδου κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης στο
www.megaron.gr/event/o-galaxias-tou-miki-theodoraki

Διάρκεια περιήγησης/ξενάγησης στην έκθεση: 45 λεπτά

(Πηγή: Εφ. Συν Ιωάννα Σωτήρχου)

 

Η Φράνσις καίει το Facebook

Φράνσις Χάουγκεν (το έψαξα έτσι το προφέρουν οι Αμερικανοί). Το πρόσωπο της εβδομάδας στην τεχνολογία. H πληροφοριοδότης, πρώην εργαζόμενη στο Facebook που συγκέντρωσε εκατοντάδες έγγραφα, τα οποία δείχνουν ότι η πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο πέρα από το κέρδος της. Η 37χρονη Χάουγκεν ξεκίνησε να εργάζεται στο Facebook πριν από δύο χρόνια σε θέματα που είχαν σχέση με τη «δημοκρατία και την παραπληροφόρηση». Όμως όταν η εταιρεία διέλυσε την ομάδα στην οποία εργάζονταν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, απογοητεύτηκε. Στην κατάθεσή της δήλωσε ότι η κίνηση αυτή, εν μέρει, επέτρεψε στην πλατφόρμα να χρησιμοποιηθεί για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Στην συνέντευξή της μας είπε αυτό που όλοι ξέρουμε αλλά δεν είναι εύκολο ν’ αποδειχθεί, ότι δηλαδή η προτεραιότητα της εταιρείας είναι το κέρδος και όχι το καλό του συνόλου. Στη Γερουσία περιέγραψε το Facebook ως ένα «σύστημα που μεγεθύνει τη διαίρεση, τον εξτρεμισμό και την πόλωση» σε όλο τον πλανήτη. «Το Facebook έγινε μια εταιρεία του ενός τρις, θυσιάζοντας την ασφάλειά μας, την ασφάλεια των παιδιών μας. Και αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε. (Πηγή: parathyro.politis.com.cy/ Βάλια Καϊμάκη)

 

Πανελλαδικό ρεκόρ 8.630 χρήσεων για τα δύο Seatrac της Γλυφάδας

ΚουρουπάκηςΝέο πανελλαδικό ρεκόρ σημείωσαν κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο τα δύο Seatrac που ήταν τοποθετημένα στη Β΄ παραλία Γλυφάδας. Έφθασαν τον αριθμό των 8.630 χρήσεων, ξεπερνώντας κατά 33% την αντίστοιχη περσινή δραστηριότητα, που ήταν και πάλι πρώτη πανελλαδικά!  Οι κολυμβητές με ειδικές ανάγκες βρίσκουν στη Γλυφάδα τις καλύτερες συνθήκες για να απολαύσουν τα θαλάσσια μπάνια τους. «Είναι μια πρωτιά αλλιώτικη από τις άλλες: Τα δύο Seatrac της δημοτικής μας παραλίας ήταν και φέτος πρώτα σε χρήση πανελλαδικά! Κι όχι μόνο αυτό: Σε σχέση με την περσινή χρονιά, αυξήθηκαν κατά 33% οι συνολικές χρήσεις. Είναι μια πρωτιά που μας κάνει πολύ υπερήφανους. Γιατί εξασφαλίζουμε σε χιλιάδες συμπολίτες μας την προσβασιμότητα και την ανεξάρτητη διαβίωση στην πράξη. Στην παραλία της Γλυφάδας μας τοποθετήσαμε και φέτος δύο μηχανισμούς Seatrac, που βοηθούν τα άτομα με αναπηρία ή κινητικά προβλήματα στην αυτόνομη πρόσβασή τους στη θάλασσα. Μαζί είχαμε και το απαραίτητο προσωπικό, που ήταν εκεί κάθε μέρα για να βοηθάει όσους κάνουν χρήση του μηχανήματος. Είχαμε όλες τις απαιτούμενες υποστηρικτικές υποδομές, από τις ντουζιέρες και τις τουαλέτες μέχρι θέσεις στάθμευσης. Έτσι, εκατοντάδες συνάνθρωποί μας κατέφθαναν καθημερινά στην παραλία μας και από τη Γλυφάδα από πολλά μέρη της Αττικής, για να απολαύσουν το μπάνιο τους, να χαρούν ισότιμα τον ήλιο και τη θάλασσα. Ένα θερμό ευχαριστώ στους εργαζόμενους και στο μοναδικό μας συντονιστή, από την πρώτη στιγμή, αυτής της προσπάθειας, Στέλιο Κουρουπάκη….» (Πηγή: Γλυφάδα metropolitans)

 

Πόσο «εξαρτημένοι» είμαστε από το κουλούρι Θεσσαλονίκης;

«Πρόκειται για την πιο τραγανή παραίσθηση. Κριτσανιστό απ’ έξω, σαν αφρός στην καρδιά του, ενώ η γεύση του σουσαμιού δίνει τον τόνο μ’ εκείνη τη χαρακτηριστική και ανεπανάληπτη μυρωδιά. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πιο δυνατή συνήθεια στο πρωινό των Αθηναίων είναι τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Στην ουσία, αυτοί οι μαγικοί «κρίκοι» μεγάλωσαν γενιές ολόκληρες, ενώ εξακολουθούν να αποτελούν το πιο εύκολο και πιο φθηνό σνακ, το οποίο μπορείς να βρεις παντού και όλες τις ώρες. Απλό στη σύστασή του, φτιαγμένο με ελάχιστα και φθηνά υλικά, κρατάει επί αιώνες ζωντανό έναν γοητευτικό μύθο. Λίγο αλεύρι, λίγο προζύμι και μπόλικο σουσάμι αρκούν. Στους φούρνους, νωρίς-νωρίς, πριν από τα κρουασάν και τις τυρόπιτες, βγαίνουν τα κουλούρια με αυτό το αφοπλιστικό άρωμα που αναδίδει το ψημένο σουσάμι….» (Πηγή:Lifo-Μερόπη Κοκκίνη)

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter