Άνθρωπε, να σου πω κάτι θέλω…

Μάς ενημερώνει, η ψυχολόγος Αριάδνη Α. Λοράνδου

 

Ποιο είναι το είδος σου; Άνθρωπος, απαντώ.

Είμαι μοναδικός και το πιο εξελιγμένο είδος ζώου. Από τη φύση μου, είμαι κοινωνικός, έχω ιδέες, σκέψεις και κυρίως την ικανότητα να τα εκφράζω όλα αυτά.

Μπορώ να επεξεργαστώ το περιβάλλον μου, να εξελιχθώ μέσα από αυτό και να το εξελίξω. Κατέχω τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να τα χρησιμοποιώ για την πρόοδο μου. Δημιουργώ οικογένεια ώστε να διατηρήσω τη συνέχεια μου. Έχω ζήσει πολλούς αιώνες, πολλές ζωές, πολλές αλλαγές. Έχω βιώσει την πυρά, την σκλαβιά, την απόρριψη, την ελευθερία.

Από τόπο σε τόπο, από χώρα σε χώρα, από πολιτισμό σε πολιτισμό, ζούσα την κάθε στιγμή ως μία αναγέννηση, βίωνα την καθημερινότητα μου και άλλοτε έχτιζα παράγκες και παλάτια και άλλοτε σπίτια και χαμόσπιτα. Σε κάθε εποχή, ήμουν ο πρωτοπόρος, ο ήρωας, ο βασιλιάς, ο βασανιστής, ο ελευθερωτής, ο κυνηγός, ο επαναστάτης, ο δούλος και μέσα από αυτούς τους ρόλους προσπαθούσα να εδραιωθώ και να κυριαρχήσω στο ίδιο μου το είδος. Ζούσα για την στιγμή όπου θα συναντούσα το μέλλον μου και θα το έκανα καλύτερο από τότε.

Η ώρα έφτασε! Τώρα βρίσκομαι στο «μέλλον». Το Γένος μου παραμένει ίδιο, τώρα όμως γνωρίζοντας το, θέλω κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα. Δεν αρκούμαι σε αυτό που έχω. Θέλω το κάτι παραπάνω και δέχομαι να πουλήσω τον εαυτό μου και το Γένος μου για να το αποκτήσω. Αφού, είμαι ένας και μοναδικός, αφού επιβίωσα, τίποτα δεν με σταματά. Είμαι Αθάνατος, Ατρόμητος! Το μέλλον, μου ανήκει και Εγώ είμαι στον θρόνο, Εγώ το εξουσιάζω, Εγώ το χτίζω και το γκρεμίζω όποτε Εγώ το θελήσω. Η απαρχή μου είναι η συντριβή οποιουδήποτε μου αρνηθεί το «κάτι παραπάνω». Δεν νιώθω πόνο, θλίψη, φόβο, διότι έχω στόχο, Εγώ.

Άνθρωπε, να σου πω κάτι θέλω:

Σοφό, σε ονομάζουν στα βιβλία, σοφός θαρρείς πως είσαι. Όμως καμιά Σοφία δεν είναι διακριτή στον λόγο σου. Ευγενικά θα στο πω, Ανόητος, Άμυαλος, Μωρός είσαι, Εσύ. Νομίζεις ότι έχεις κατακτήσει, ότι έχεις εξελιχθεί, ότι παραμένεις ο ένας και μοναδικός. Ε, κακομοίρη άνθρωπε! Ξύπνα, δεν είσαι ένας, δεν είσαι Άνθρωπος, είσαι ένα ακόμα ζώο. Δύσκολη η πορεία σου και άξια, όμως τίποτα άξιο δεν έφερες από εκεί που έζησες, παρά μόνο λύσσα όπως η αρρώστια. Τώρα και εγώ, που ανήκω στο Γένος σου, κουράστηκα να σε φροντίζω, να σε βλέπω να λιώνεις απλώς και μόνο επειδή θέλεις κι άλλα, κι άλλα. Ουδεμία εξέλιξη δεν θα δεις γιατί τυφλός είσαι.

 

Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες

Glyfada Metropolitans Logo

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία