Πονοκέφαλος: Παράγοντες της καθημερινότητας που τον προκαλούν

|| Γράφει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος ||

Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres

Κάθε Τρίτη, ο Φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος, είναι “εδώ” μαζί μας και μάς συμβουλεύει!

 

ΑθανασόπουλοςΜήπως για τον πονοκέφαλό σας φταίει ο τρόπος ζωής που ακολουθείτε; Τι μπορείτε να κάνετε.

Μήπως οι πονοκέφαλοι που σας ταλαιπωρούν οφείλονται σε εσάς; Ειδικοί σχετίζουν τους πονοκέφαλους με τον τρόπο ζωής σας (π.χ τη διατροφή, τον ύπνο κ.ά).

Oι πονοκέφαλοι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη κεφαλαλγίας και παρότι μπορεί να προκληθούν από παράγοντες όπως η πείνα, η έλλειψη ύπνου και η κακή στάση του σώματος, συχνά οφείλονται πρωτίστως στο στρες. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το στρες μας κάνει να σφίγγουμε ακούσια τους μυς μας, περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο.

Εάν ο πονοκέφαλός σας σχετίζεται με το στρες, δεν χρειάζεστε παυσίπονα. Μόλις χαλαρώσετε τον αυχένα και τους ώμους σας και βρείτε μια άνετη στάση για το σώμα σας, ο πόνος θα αρχίσει να υποχωρεί.

Επίσης, αν ταλαιπωρήστε από συχνούς πονοκεφάλους, ίσως πρέπει να περιορίσετε το αλάτι που καταναλώνετε. Ερευνητές εκτιμούν ότι η μείωση του αλατιού προστατεύει από τον πονοκέφαλο, επειδή ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης.

Έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν συνδέσει τον πονοκέφαλο με την υπερκατανάλωση παυσίπονων φαρμάκων. Η κατάχρησή τους μπορεί να καταστήσει τον εγκέφαλο πιο ευαίσθητο στον πόνο, αφήνοντας τους ασθενείς ευάλωτους στην ανάπτυξη πονοκεφάλου.

Παράλληλα, ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα έχουν σχετιστεί με την πυροδότηση ημικρανίας σε πολλούς ασθενείς. Στην κατηγορία αυτή ανήκει οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη (καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου κόλα) και το τυρί.

Όσον αφορά την ειδικότητα μου σαν Φυσιοθεραπευτής , από την  εμπειρία μου προτείνω σ’ αυτούς που έχουν αγχώδη εργασία να βάλουν στην ζωή τους ένα εβδομαδιαίο χαλαρωτικό μασάζ. Σε όσους βέβαια ο πονοκέφαλος οφείλεται σε κακή στάση ή σε αυχενικό σύνδρομο πρέπει να ασχοληθούν πολύ περισσότερο με την Ορθοστατική του σώματος (βλ.www.physiotherapy-center.gr).

Υπάρχουν ακόμα πολλές τεχνικές «γλυκειάς»  γυμναστικής που γίνονται στο σπίτι χωρίς να χάνεται χρόνος και χρήματα στα γυμναστήρια. Ένας έμπειρος Φυσιοθεραπευτής αφού πάρει το ιστορικό του ατόμου μπορεί να συστήσει ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα στην κάθε περίπτωση.

Κάτι που είναι ευρέως γνωστό και δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν, πονοκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν και οι μυϊκές συσπάσεις στον αυχένα χωρίς να υπάρχει κάποια παθολογία. Οι σκληροί και συσπασμένοι μύες στον αυχένα πιέζουν πολύ  τις σπονδυλικές αρτηρίες με αποτέλεσμα να μην αιματώνεται πλήρως ο εγκέφαλος. Κατά την γνώμη μου τα αγγειοδιασταλτικά φάρμακα που χορηγούνται από αρκετούς γιατρούς δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, όπως μπορεί να το λύσει μια Φυσιοθεραπευτική τεχνική που λέγεται (pompage).

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ