Αυχενικό σύνδρομο: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε
Κάθε Τρίτη στο Γλυφάδα metropolitans, μάς ενημερώνει ο φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος (Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres).
Το αυχενικό σύνδρομο είναι η πάθηση του σύγχρονου τρόπου ζωής. Αποτελεί κοινό πρόβλημα ανάμεσα σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία (συνήθως σε γραφείο), αλλά και σε όσους ασχολούνται πολύ με το κινητό τους τηλέφωνο. Αποτελεί, λοιπόν, όλο και συχνότερο φαινόμενο που όμως επιδεινώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών με προβλήματα αυχενικής σπονδύλωσης. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από μια σειρά εκφυλιστικών αλλαγών στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και περιλαμβάνει εκφύλιση των δίσκων, συσσώρευση «αλάτων» και προοδευτική ανάπτυξη οστεοφύτων.
Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία. Ο πόνος απλώνεται και στα πλάγια και κάτω σημεία του αυχένα και της πλάτης, κυρίως στους ώμους. Ορισμένες φορές, ο πόνος και η δυσφορία συνδυάζονται με έντονο πονοκέφαλο, που υποχωρεί δύσκολα.
Ένα ποσοστό ασθενών αναπτύσσει και νευρολογικά προβλήματα, ειδικά στα χέρια και στους βραχίονες με αισθητηριακές απώλειες και προβλήματα στους μύες(Γνωστό και ως αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο). Συχνά επίσης, ο πόνος και η δυσκαμψία συνδυάζονται με ίλιγγο.
Φυσικά, κάθε πόνος στην αυχενική περιοχή δεν δηλώνει και παρουσία αυχενικού συνδρόμου. Ο πόνος στο λαιμό και στον αυχένα έχει διάφορες εξηγήσεις (όπως φλεγμονές, νεοπλάσματα και κήλη). Επιπλέον, ένα άλλο συχνό πρόβλημα που εκδηλώνεται με έντονο πόνος σε εκείνη την περιοχή είναι η ψύξη.
Ωστόσο, όσον αφορά στο αυχενικό σύνδρομο συγκεκριμένα, οι κύριες αιτίες εμφάνισης και προοδευτικής ανάπτυξής του είναι η κακή στάση του σώματος σε καθιστική κυρίως στάση, οι πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή, αλλά και ορισμένα επαγγέλματα που περιέχουν δόνηση .
Η αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου περιλαμβάνει κυρίως αλλαγή του τρόπου ζωής. Το άτομο χρειάζεται ξεκούραση και ζέστη σε όλη την περιοχή. Απαραίτητες βέβαια είναι οι συνεδρίες φυσιοθεραπείας αλλά όχι με μηχανήματα. Χρειάζεται τον σωστό και επαγγελματία Φυσιοθεραπευτή που θα κάνει μαλάξεις ήπιες και εφαρμογή της τεχνικής pompage (βλ. www.physiotherapy-center.gr).Ο σωστότερος τρόπος εφαρμογής της Φυσιοθεραπείας είναι να επαναλαμβάνεται αν όχι σε εβδομαδιαία βάση (λόγω οικονομικών προβλημάτων), σε 15ήμερη βάση η κάθε συνεδρία.(Στην Ιταλία που εργάστηκα οι ασθενείς μου έκαναν ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ την Φυσιοθεραπεία).
Ωστόσο, αν προλάβουμε το πρόβλημα στην αρχή, μπορούμε να το αντιστρέψουμε με ήπια γυμναστική, ήπιες και ελαφριές κινήσεις του κεφαλιού και του αυχένα. Φυσικά, χρειάζεται να συμβουλευτούμε πρώτα έναν ειδικό Φυσιοθεραπευτή , ώστε να μας συμβουλεύσει ως προς τις κινήσεις και τον τύπο άσκησης που θα ακολουθήσουμε.
Ευχαριστούμε τον κ. Αθανασόπουλο (physiotherapy-center.gr) για τις πληροφορίες.
Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:
follow us on twitter