Και επειδή η γαστρονομία είναι διεθνής και χωρίς “όρια”, σας την παρουσιάζουμε σε δύο γλώσσες: Ελληνικά και Αγγλικά!


Ανάμεσα στα νηστίσιμα φαγητά είναι και τα δημοφιλή  ντιπ.

Είναι «πολλαπλών χρήσεων» γιατί μπορούν να σερβιριστούν με κριτσίνια, κρακεράκια ή ακόμα λαχανικά για μεζέδες, ή να συνοδεύουν φαγητά ως σάλτσα, ή ακόμα να αλείφονται σε ψωμί στα σάντουιτς!

|| Κατηγορία: Μεζέδες ή συνοδευτικά ||

  • Έτοιμα σε 20 λεπτά
  • Εύκολο

Υλικά για 1 ½ -2 φλιτζάνια


  1. Ντιπ από ψημένες πιπεριές Φλωρίνης

  • 8-10 έτοιμες ψημένες πιπεριές Φλωρίνης, στραγγισμένες καλά
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3-4 κουταλιές σούπας λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Μαραίνουμε σε μικρό τηγάνι το σκόρδο σε μια κουταλιά από το λάδι. Βάζουμε τις πιπεριές στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το υπόλοιπο λάδι.

Τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζουμε για το αλάτι σερβίρουμε σε μπολάκι. Γαρνίρετε με λίγες μικρές ελιές.

  1. Μαϊντανοσαλάτα

  • 1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό (πολύ φρέσκο)
  • 5-6 μικρά παξιμαδάκια ολικής αλέσεως
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • Ξύσμα 1 λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • Χυμό από 1-1 ½ λεμόνι περίπου
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και στραγγίζουμε το μαϊντανό και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας να στεγνώσει καλά. Χρησιμοποιούμε μόνο τα φυλλαράκια του.
  2. Βρέχουμε τα παξιμαδάκια κάτω από νερό της βρύσης και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.
  3. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και βάζουμε στο μπλέντερ τα βρεγμένα παξιμαδάκια κομμένα σε μικρά κομμάτια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Τα χτυπάμε μέχρι να αναμιχθούν καλά. Χαμηλώνουμε τις στροφές και προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι, για να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να γίνει το μείγμα λείο και απαλό. Αν βγει πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νερό.
  5. Το σερβίρουμε σε μικρή πιατέλα και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

 

  1. Ντιπ αβοκάντο με κάπαρη

Δεν προσθέτουμε λάδι εδώ γιατί το αβοκάντο είναι λιπαρό από μόνο του

  • 4 αβοκάντο (ώριμα, όχι σκληρά)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας κάπαρη (ξεπλυμένη και στραγγισμένη)
  • ¼ φλιτζανιού χυμός λεμονιού
  • ¼ φλιτζανιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τα αβοκάντο και τα βάζουμε με όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο. Το σερβίρουμε σε βαθύ μπολ και το γαρνίρουμε με μια τούφα άνηθο ή λίγα φύλλα μαϊντανού.

Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο, «Σαρακοστιανά» με συγγραφείς την Μαριγούλα Κοκκίνου και την Γεωργία Κοφινά, από τις εκδόσεις Πορφύρα.

A trilogy of dips

ALPINE CENTER - GLYFADA METROPOLITANS

These recipes are from the cookbook, The Festive Fast, written by Marigoula Kokkinou and Georgia Kofinas, published by Porphyra Publications. Among the most popular lenten recipes are the dips which are very versatile and can be served with various crackers and bread sticks or vegetables, or as sauces to accompany main courses. Dips can also be used to spread on bread when making sandwiches.

 

 

|| Category: hors d’oeuvres ||

  • Ready in 20 minutes
  • Range of difficulty: easy

Ingredients for 1 ½ -2 cups

  1. Roasted red pepper dip

  • 8-10 roasted red peppers (can be found ready-made in jars), drained
  • 2 garlic cloves finely chopped
  • 3-4 tablespoons oil
  • Salt, pepper

Directions

Lightly sauté the garlic in one tablespoon oil. Place peppers, garlic, salt, pepper and remaining oil in blender and pulse until mixture is smooth and thick. Test for salt and adjust if necessary. Serve in a small bowl and garnish with a few small olives.

  1. Parsley dip

  • 1 large bunch parsley (very fresh)
  • 5-6 small barley rusks
  • 1 small onion
  • Grated zest of 1 lemon
  • ½ cup olive oil
  • Juice of 1-1 ½ lemon
  • Salt, pepper

Directions

  1. Wash parsley and pat dry with kitchen towel. Use only the leaves and discard the stems.
  2. Wet the barley rusks under running water and set aside in a dish to soften up.
  3. Peel onion and place in blender with rusks cut into small pieces, the parsley, lemon zest and lemon juice, salt and pepper.
  4. Blend until all ingredients are combined. Decrease speed and while blender is running, slowly add the olive oil and continue to blend until mixture is smooth and airy. If mixture is too thick, add a little water.
  5. Serve in a small deep oval platter and drizzle top with a little olive oil.

 

 

  1. Avocado-caper dip

There is no oil in this recipe as avocados contain their own natural fat 

  • 4 very ripe avocados
  • 2 teaspoons salt
  • 1 tablespoon capers (rinsed and drained)
  • ¼ cup lemon juice
  • ¼ cup finely chopped onion

Directions

Peel avocados, cut up coarsely and place in blender with remaining ingredients. Blend until thick and creamy. Place mixture in refrigerator to chill and thicken. Serve in a deep bowl and garnish with a sprig of dill or parsley.

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την Alpine Center για τη συνταγή.

Glyfada Metropolitans Logo

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter


///