Μαίρη Παναγάκου: “Σήμερα θα μιλήσουμε για σκορδαλιές!”

 

1. Σκορδαλιά με ρεβίθια και ταχίνι

Υλικά για 4-6 μερίδες: 300 γρ ρεβίθια βρασμένα και ξεφλουδισμένα, 4 κ σ χυμό από νεράντζι, 1 κ σ ταχίνι, 6-8 σκελίδες σκόρδο, χυμό από 1/2 λεμόνι, 3 κ σ ελαιόλαδο, αλάτι, πάπρικα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πώς γίνεται:

Μουλιάζετε αποβραδίς τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό με τον χυμό νεραντζιού, ή 1 κ σ μαγειρική σόδα. Το πρωί τα σουρώνετε και πασπαλίζοντας λίγο αλάτι τα τρίβετε με τα χέρια σας για να ξεφλουδιστούν. Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με το ταχίνι και τα σκόρδα (που έχετε αφαιρέσει την πράσινη εσωτερική φύτρα τους) και τα χτυπάτε, ρίχνοντας λίγο λίγο το λάδι, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο και σερβίρετε την σκορδαλιά σε γαβάθα, γαρνιρισμένη με την γλυκιά καπνιστή πάπρικα.

 

2. Σκορδαλιά με πατάτες και κρόκο Κοζάνης

Υλικά: 300 γρ. πατάτες, 4 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες, 3 κ σ ξύδι, 1 φλ τσ ελαιόλαδο, χυμό από 1/2 λεμόνι, αλάτι, 10-12 ίνες κρόκου διαλυμένες σε 1 φλ τσ από το βραστό νερό της πατάτας.

Πώς γίνεται:

Βράζετε τις πατάτες καλά, τις πολτοποιείτε και τις βάζετε σε μπολ. Προσθέτετε 3 κ σ από το διάλυμα του κρόκου, το αλάτι, τα σκόρδα και τα δουλεύετε καλά με το πιρούνι, ρίχνοντας εναλλάξ το λάδι, το ξύδι και το λεμόνι, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει απαλό. Σερβίρετε σε γαβάθα γαρνιρισμένη με φουντίτσες μαϊντανού και φετούλες λεμόνι.

 

3) Σκορδαλιά με ψωμί

Υλικά: 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένες σε νερό, 3-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κ σ ξύδι από λευκό κρασί, 8 κ σ ελαιόλαδο, αλάτι.

Πώς γίνεται:

Αφαιρείτε την κόρα από το μουσκεμένο ψωμί και το στίβετε καλά. Το βάζετε στο μπλέντερ και προσθέτετε το ξύδι, τα σκόρδα και το αλάτι. Χτυπάτε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα και ρίχνετε το λάδι πολύ σιγά, συνεχίζοντας το χτύπημα στο μπλέντερ. Καλό είναι κάθε σκορδαλιά να μπαίνει στο ψυγείο πριν να σερβιριστεί. Επίσης μπορείτε να αυξομειώσετε τα υλικά ανάλογα με το πόσο δυνατή την θέλετε και να την γαρνίρετε με ό,τι σας αρέσει.

 

4. Τέλος, για την σκορδαλιά με καρύδι,

…σάς την ανιγράφω όπως την βρήκα στο βιβλίο “Νέα Μαγειρική της Χρύσας Παραδείση του 1963”! ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ Η ΚΑΡΥΔΙΑ.

Πώς γίνεται:

Κοπανίζετε καλά 5-6 σκελίδες σκόρδου, και προσθέτετε 75 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα ή καρύδια. Τα κοπανίζετε καλά και προσθέτετε μια φέτα ψωμιού, αφού την μουσκέψετε και την στίψετε. Δουλεύετε το μείγμα έως ότου γίνει πολτός λείος και ρίχνετε τμηματικώς όσο λάδι σηκώσει και λίγο ξύδι. Καλή επιτυχία!

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου για τις πληροφορίες.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης, που περιλαμβάνει bungalows, ταβέρνα, εστιατόριο και bar δίπλα στην πισίνα.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture

follow us on twitter