Πώς μπορούμε  να προετοιμαστούμε  για την άσκησή μας; Ζέσταμα ή διατάσεις;

|| Γράφει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος ||

Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres

Κάθε Τρίτη, ο Φυσιοθεραπευτής μας Λάμπρος Αθανασόπουλος, μάς συμβουλεύει!

ΑθανασόπουλοςΠολύ απλά, κάνουμε προθέρμανση εκτελώντας τις κινήσεις που θα κάνουμε στο άθλημά μας. Η προθέρμανση, όπως λέει και η λέξη, πρέπει να μας «θερμαίνει». Άρα πρέπει να ιδρώσουμε λιγάκι.

Η προθέρμανση λοιπόν πρέπει να περιλαμβάνει, αρχικά, γενικές δραστηριότητες όπως τρέξιμο ή άλλη παρόμοιας φιλοσοφίας άσκηση (ποδήλατο, ελλειπτικό κλπ ) και στη συνέχεια την εκτέλεση κινήσεων ίδιων με αυτές του αθλήματος με μικρότερη επιβάρυνση και έμφαση στη σωστή τεχνική. Για παράδειγμα, σκιαμαχία όταν κάνει κάποιος πυγμαχία, χαλαρές τρίπλες, πάσες σουτάκια κλπ σε ομαδικά αθλήματα, άρση βάρους με λιγότερα κιλά από αυτά που έχει το πρόγραμμά μας όταν κάνουμε προπόνηση ενδυνάμωσης κ.ο.κ.

Καλό είναι να κάνουμε όσες επαναλήψεις χρειαστούμε για να νοιώσουμε έτοιμοι να μπούμε στο πρόγραμμά μας, και εάν έχουμε τραυματιστεί ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες αρχικά του ειδικευμένου Φυσικοθεραπευτή μας και στη συνέχεια του γυμναστή ή προπονητή μας, με βασικό και απόλυτο κριτήριο να μην επιδεινώνεται η κατάστασή μας μετά την προπόνηση. Μην ξεχνάμε, ότι για να εκτελέσουμε μια κίνηση ή κάποιες κινήσεις, δεν πρέπει να προσαρμοστεί ο μυϊκός ιστός μόνο, αλλά και ο νευρικός. Ο εγκέφαλος είναι αυτός που «κανονίζει» τη συμπεριφορά αν θέλετε των μυών, ιδίως υπό συνθήκες έντονης καταπόνησης. Συνεπώς, η χρυσή αρχή είναι η σταδιακή προσαρμογή του μυοσκελετικού συστήματος στις απαιτήσεις του κάθε αθλήματος, με σωστή τεχνική και ελεγχόμενη αύξηση της φόρτισης.

 

Γράφει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος

 

Προσοχή

 Αυτό που θα αναφέρω γινόταν παλαιότερα, αλλά δυστυχώς το είδα να γίνεται και σήμερα. Συνήθως στο ποδόσφαιρο με φίλους, το  λεγόμενο  5χ5, ειδικά τον χειμώνα πολλοί  που ασχολούνται με το άθλημα χωρίς να έχουν ακούσει  ποτέ κάποιον  προπονητή ή Φυσιοθεραπευτή αλείφονται με θερμαντικές αλοιφές πριν τον αγώνα. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!!! Η θερμαντική αλοιφή το μόνο που κάνει είναι να τους ξεγελάει ότι οι μύες έχουν ζεσταθεί γιατί έτσι νοιώθουν. Στο βάθος όμως οι μύες δεν είναι έτοιμοι για δραστηριότητα. Έτσι είναι πολύ εύκολο να πάθουν από τράβηγμα μέχρι θλάση των μυών.

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

 

=> Διαβάστε επίσης:

 

Λάμπρος Αθανασόπουλος: Αυχενικό σύνδρομο και πονοκέφαλος